Suursankari Joona Luoto paljasti Tapparan mestaruuden salaisuuden

Tappara voitti viidennessä SM-liigan finaalissa TPS:n 1–0 ja nappasi Suomen mestaruuden. Tappara teki ottelun ainoa n maalin jo 35 sekunnin jälkeen. Tappara hallitsi finaalia sen jälkeen mielin määrin, mutta lisäosumia ei syntynyt.

appara on voittanut jääkiekon SM-liigan mestaruuden kaudella 2021–2022. Tappara voitti mestaruuden finaaleissa TPS:ää vastaan voitoin 4–1.

Viimeisessä finaalissa Tappara oli vahvempi maalein 1–0.

Samalla Tappara nousi kaikkien aikojen ykköseksi SM-liigassa. Ennen finaaleita Tappara ja TPS olivat nykymuotoisen, vuodesta 1976 pelatun, SM-liigan mestaruustilaston kärjessä. Kummallakin oli kymmenen mestaruutta. Nyt Tappara siirtyi yksin kärkeen yhdennellätoista mestaruudellaaan. Tappara oli edellisen kerran voittanut Suomen mestaruuden keväällä 2017.

Tapparan mestaruusjuhlissa nähtiin upea ele, kun kapteeni Otto Rauhala pyysi Tapparan kokenutta ex-kapteenia Jukka Peltolaa nostamaan hänen kanssaan Kanada-maljaa.

– Tuli mieleen, että halusin nostaa sen Jugin kanssa. Ei meinannut eka suostua, mutta sanoin, että haluan nostaa sen. Se oli sillä selvä, Rauhala sanoo.

– Siitä elestä näki, kuinka upea ukko on Rauhalan Otto. Vaikeushommaa paisuteltiin. Ei se ollut sellainen asia. Ei Tapparalla voi olla parempaa kapteenia.

Tappara meni torstaina johtoon kotikaukalossa Tampereen areenassa jo 35 sekunnin pelin jälkeen. TPS:n Aleksi Anttalainen menetti kiekon. Joona Luoto karkasi maalintekoon.

JOONA LUOTO, 24, nousi suurimpaan valokeilaan SM-liigan viidennessä loppuottelussa. Väkivahva hyökkääjä iski Suomen mestaruuden ratkaisseen finaalin ainoan osuman jo 35 sekunnin pelin jälkeen.

– Pääsin yllättämään vastustajan pakin (Aleksi Anttalainen) selän takaa. Nostin vähän mailaa ja nappasin häneltä kiekon. Sen jälkeen nousu maalille ja veto tolpan viereen. Saatiin maalin ansiosta lentävä lähtö matsiin, Luoto kertasi.

TPS-linsseillä osumaa videolta kelanneet olivat näkevinään tilanteessa Luoden mailan osuneen riiston jälkeen Anttalaisen kasvoihin.

– Miten niin korkea maila? En huomannut mitään. Jos olisi ollut, olisivathan tuomarit siihen puuttuneet, Luoto kuittasi.

Pelistä Luoto oli samaa mieltä kuin kaikki Nokia-areenassa tai tv-lähetyksestä sitä seuranneet.

– Tulimme lujaa heti porteista sisään ja dominoimme tapahtumia. Todella ehjä ja vakuuttava esitys. Emme antaneet TPS:lle mitään palaa tässä matsissa. Tapahtumiin nähden oli yllättävää, että tästäkin tuli silti vain maalin peli, Luoto summasi.

LUOTO oli Tapparan tehokkain pelaaja pudotuspeleissä. Hän teki 14 ottelussa 8 maalia ja kokosi 9 syöttöä.

SM-liigan johtajat palkitsivat Luodon playoffien arvokkaimpana pelaajana (Jari Kurri -palkinto).

– Tulin Tapparaan voittaakseni jotain. Kun itselle tuli vielä paljon onnistumisia, mikäpä sen mukavampaa.

ISOMMASSA kuvassa Luoto arvioi Tapparan menestystekijöiksi tasaisen vahvan joukkueen.

– CHL:n finaalissa maaliskuun alussa Rögleä vastaan pelasimme loistavan ottelun, vaikka pytty jäi saamatta. Sen jälkeen jokainen tiesi, että osaamme pelata ja voimme voittaa liigassakin kenet tahansa, Luoto kertasi olennaisia kohtia kauden varrelta.

– Tulokset kertovat, mikä oli selvästi Suomen paras joukkue 2022. Muutamasta jalan kautta tullut pomppumaali ehkä avitti meitä tässä finaalisarjassa – joku peli olisi voinut kääntyä toisinkin päin.

HJK voitti Stadin derbyn

Liigan avauskierroksella nelisen viikkoa sitten HJK–Honkaa seurasi 4 650 katsojaa, torstaina tehtiin kauden uusi yleisöennätys 7 103:lla silmäparilla.

MIINUKSENA mainiossa derbyssä näyttäytyi molempien fanipäätyjen yksilöiden sääntöjen vastainen käyttäytyminen, kun kymmenittäin kiellettyjä pyrotuotteita roihutettiin katsomoissa läpi ottelun.

Tuhti savu peitti näkymän Bolt Arenan tekonurmelle, kun liigakauden ensimmäinen Stadin derby pyörähti käyntiin.

Vaikka isäntäjoukkue HIFK oli aloittanut kautensa katastrofaalisen huonosti, eivät sen kannattajat ujostelleet vaan sytyttivät toistakymmentä punertavaa soihtua omassa päätykatsomossaan.

Kuuluttajan koulukiusaamiselta kuulostavat uhkaukset rangaistuksista kaikuivat kuin kuuroille korville.

Itse ottelussa tarvittiin Jani Bäckmanin varoituksen arvoinen kolaus Jukka Raitalasta, jotta pelaajatkin ymmärsivät paikallisottelun kiihkeyden.HIFK-kippari Beto torjui seuranneesta tilanteesta Perparim Hetemaj’n lähietäisyydeltä ammutun kudin kasvoillaan. Portugalilaisen ei sen sijaan tarvinnut venyä urotöihin reilun vartin kohdalla, koska Jair veti avopaikasta hutipotkun.

Mixu Paatelainen oli viikon aikana takonut punapaitojen päähän lisää uskoa omiin kykyihin ja ehkä myös vähän lisää taktista hoksnokkaa. Ainakaan HIFK ei sortunut mihinkään nysväilyyn pallon kanssa. Syötöt olivat tarkoituksenmukaisia – ja valitettavan usein myös epätarkkoja.

Kotijoukkueen taistelu valui kuitenkin hukkaan, kun avausjakson yliajalla kukaan ei viitsinyt vartioida Miro Tenhon nousua Casper Terhon antamaan kulmaan. Toppari saa puskea käytännössä tyhjään verkkoon 1–0-taukojohdon.

Takaisku oli tietenkin valtava pettymys Paatelaisen miehistölle. Päävalmentajan oli pakko muuttaa derbysuunnitelmaansa, koska ensimmäisellä 45-minuuttisella HIFK ei esittänyt juuri mitään hyökkäyssuuntaan.

Heti toisen jakson alkuun kotijoukkue pääsikin hätyyttelemään pari kertaa Conor Hazardin vartioimaa Klubi-maalia. Irkkuveskari veti kuitenkin pidemmän korren, eikä HIFK saanut palkintoa.

VEIKKAUSLIIGAN Stadin derby HIFK:n ja HJK:n välillä tarjosi paljon isolle yleisölle. Klubin 2–0-voitto ei yllättänyt, mutta viheriön ja katsomoidenkin tapahtumissa riitti nähtävää.

–  Olimme vähän kärsimättömiä hyökkäyksissä. Kaikkiaan erinomainen esitys, HJK:n valmentaja Toni Koskela kuvasi nousujohteista tehokkuutta.

SEURAAVA VAIHE hämmästytti, sillä HIFK kaappasi tauon jälkeen otteen ja myös maalipaikat. Tähtipaitojen epäonnen soturiksi ilmeni peräti kolme viimeistelypaikkaa viidessä minuutissa hukannut Jani Bäckman.

–  Ensimmäisellä puoliajalla emme pelanneet – pallo poltti. Toisella oli mahdollisuudet tasoittaa, HIFK:n valmentaja Mixu Paatelainen puntaroi.

TPS taklasi kovaa ja huudatti kotiyleisöä

TPS:n ja Tapparan välinen neljäs finaaliottelu oli alusta asti erittäin tarkkaa ja tasaista vääntöä, jossa ei juhlittu maalipaikoilla. Marginaalit olivat häviävän pienet .

Mitä pidemmälle neljäs ottelu eteni, alkoi näyttää yhä vahvemmin siltä, että yhden pelaajan yksi huippusuoritus riittää voittoon. Näin myös tapahtui.

Eronen näytti tiistaina upeasti esimerkkiä, miten finaalien painekattilassa operoidaan rennosti, mutta päättäväisesti.

Eronen räjäytti Turkuhallin yli 10 000 katsojaa huutomyrskyyn laukomalla trillerin ainoan maalin ajassa 53.17. Erosen pudotuspelien kolmannella maalilla TPS kavensi finaalisarjan 1–3:een.

Eronen tuuletti villisti massiivista maaliaan TPS:n fanikatsomon edessä.

ERONEN, 27, näytti kylmäpäisyyttään jo hetkeä ennen maaliaan, kun hän nousi ennakkoluulottomasti siniviivalta ja punnersi maalille, mutta laukaus osui tolppaan.

– Siitä paikasta tuli hyvä itseluottamus. Mietin sen jälkeen, että jos vielä saan kiekon hyvin itselleni, niin koetan vain saada sen maalille.

– Nyt pelataan finaaleita ja kannusta, joten kyllä tuo oli tärkein maali urallani, Eronen ilmoitti.

TPS kavensi finaalisarjan voitot 1–3:een kukistamalla Tapparan Turussa 1–0.

Puolustaja Elmeri Eronen ampui ottelun ainoan maalin.

Finaalisarja jatkuu torstaina Tampereella. Mestaruus on yhä katkolla Tapparalle.

Finaalisarjan neljäs ottelu lähestyy kolmannen erän loppua maalittomassa tasatilanteessa. Mestaruus on katkolla vierailija Tapparalle, mutta TPS taistelee.

Kukaan ei tiedä, paljonko liigakautta 2021–22 on jäljellä. Se voi olla ohi minuuteissa tai jatkua vielä vapun yli.

Järjetön ilotulitus! Manchester City löi Real Madridin Mestarien liigassa

Manchester City löi Real Madridin 4–3 Mestarien liigan välieräparin ensimmäisessä osaottelussa Manchesterissa.

City otti ohuen kiinnityksen finaalipaikkaan ennen ensi viikon keskiviikkona pelattavaa toista osaottelua.

Maalitehtailu alkoi heti toisella minuutilla, kun Kevin De Bruyne vei isännät johtoon. Peli kulki avausjaksolla pitkälti Cityn hallinnassa.

Kovaan kuntoon äitynyt hyökkääjä Gabriel Jesus tuplasi Cityn johdon 11. minuutilla.

Jesusin maali tuntui lamaannuttavan Madridia entisestään, ja City vyörytti useita maalipaikkoja. Osumia ei tuntunut syntyvän millään.

Kun City ei iskenyt, pääsi Madrid kuittaamaan. Maalitykki Karim Benzema ohjasi rangaistusalueella kavennuksen 33. minuutilla.

Ilotulitus jatkui toisella jaksolla. Phil Foden lisäsi isäntien johdon 53. minuutilla lukemiin 3–1, mutta Vinicius iski heti perään uuden kavennuksen.

PÄÄSTÄ päähän velloneessa ottelussa seuraavana iski luonnollisesti City. De Bruyne kaadettiin rangaistusalueen rajalla, ja tuomari oli jo nappaamassa pillinsä. Madridin pelaajat lopettivat pelaamisen. Bernardo Silva nappasi irtopallon boksissa ja iski Cityn neljännen.

Hölmistyneet Madridin pelaajat jäivät odottamaan vihellystä, jota ei tapahtunut.

Tämäkään ei lamaannuttanut Madridia lopullisesti. Vierasjoukkue sai rankkarin, kun Cityn toppari Aymeric Laporte hölmöili käsivirheen rangaistusalueella. Benzema iski illan toisensa niin kutsutulla panenka-laukauksella keskelle maalia.

Toinen osaottelu pelataan ensi viikolla Madridissa. Toinen välieräpari, Liverpool–Villarreal, käynnistyy Englannissa keskiviikkona.

Manchester Cityn ja Real Madridin 4–3-hurjastelu jalkapallon Mestarien liigan välierien avausosassa sai kansainvälisen lehdistön kirkumaan.

Englanninkielisessä mediassa useampaan otsikkoon oli täräytetty sanaleikki Madchester. Mad tarkoittaa suomeksi sekopäistä tai hullua. Nimitys liitetään myös kaupungin värikkääseen kulttuurielämään 1990-luvulla.

Ranskalainen L’Equipe otsikoi peliä etusivullaan melko harvinaisesti englanniksi ”Just Crazy”. Analyysi ottelusta on saanut maltillisemman otsikon ”Jalkapallon juhlaa”.

Espanjanlainen Marca puolestaan otsikoi ”Ihme ihmeen jälkeen” ja AS ”Bernabeulla on töitä tehtävänä”.

Seitsemän maalin hurjastelu antoi kuitenkin myös toisenlaisen analyysin aihetta. The Athletic(siirryt toiseen palveluun) kertoi Manchester Cityn Phil Fodenin valittaneen ottelun jälkeen, että Real Madrid lähtee kotiotteluunsa tappiosta huolimatta loistavista asetelmista.

Joel Pohjanpalon hirmuvire jatkuu – nousi jo maalipörssin kakkoseksi

HUUHKAJAHYÖKKÄÄJÄ Joel Pohjanpalon hurja maalivire jatkuu Turkin jalkapalloliigassa.

Rizesporia edustava Pohjanpalo tuli perjantain ottelussa Kayserisporin vieraana vaihdosta kentälle 67. minuutilla ja iski samalla minuutilla 1–0-johtomaalin ensimmäisellä pallokosketuksellaan.

Tällä kertaa osumassa oli mukana myös ripaus onnea ja apuja kotijoukkueen puolustukselta. Kayserisporin puolustaja puski pallon kohti maalivahti Silvio Lungia, mutta pudotus jäi hieman lyhyeksi. Pohjanpalo antoi painetta Lungille, joka nyrkkeili pallon kohti omaa puolustajaa. Puolustajan jalasta pallo kimposi kuitenkin suomalaishyökkääjälle, joka sivalsi sen rauhassa tyhjään maaliin.

POHJANPALO on ollut viime viikkoina hurjassa iskussa. Myös viime viikonloppuna hän tuli vaihdosta sisään ottelussa Konyasporia vastaan ja iski 2–1-voittomaalin.

Hän oli supervaihtomiehen roolissa myös ennen maaliskuun lopun maajoukkuetaukoa pelatussa Trabzonspor-matsissa. Tuolloin Pohjanpalo paukutteli hattutempun tultuaan kentälle 55. minuutilla.

Erinomainen maalitahti on nostanut suomalaisen jaetulle kakkossijalle Turkin liigan maalipörssissä. 14 maalia tykittänyt Pohjanpalo on vain maalin päässä tilaston kärjessä olevasta Hataysporin Ayoub El Kaabista.

TÄLLÄ kertaa Pohjanpalon osuma ei kantanut voittoon asti, sillä Kayserispor tasoitti ottelun 77. minuutilla. Ottelu päättyi lukemiin 1–1.

Avalanche mätti melkein kympin rikki – suomalaiset maagisessa iskussa NHL-kaukaloissa

Colorado Avalanche pieksi Los Angeles Kingsin peräti maalein 9–3 jääkiekon NHL-kaukalossa.

Suomalaisista sekä Mikko Rantanen että Artturi Lehkonen kirjauttivat itselleen pelissä kaksi syöttöpistettä. Nathan MacKinnon taituroi matsissa huimat pinnat 3+2. Tähtipakki Cale Makar naputteli 1+3.Toisella puolella Rasmus Kupari ja Olli Määttä jäivät tehopisteittä.

Patrik Laine oli isossa roolissa, kun Columbus Blue Jackets kiekkoili Montreal Canadiensin kevyesti kumoon.

Tesoman mies oli ykkössyöttäjänä kahdessa joukkueensa ensimmäisessä osumassa ja iski itse kolmannen. Laineen pisteet olivat 1+2.

Kaapo Kakkokin onnistui erinomaisesti. New York Rangers voitti Philadelphia Flyersin selvin luvuin 4–0. Kakko teki 1–0- ja 2–0-maalit.

Flyers on ollut pahoissa vaikeuksissa, sillä edellinenkin peli päättyi 2–9-tappioon Washington Capitalsille.

Florida Panthers käänsi toistamiseen tällä viikolla tappioaseman voitoksi

Florida Panthers nousi heikon avauserän jälkeen 1-3-tappioasemasta 4-3-voittoon Buffalo Sabresia vastaan. Floridan suomalaisista Aleksander Barkov syötti kaksi maalia ja Eetu Luostarinen yhden.

Buffalo meni johtoon ajassa 6.27 Victor Olofssonin ylivoimamaalilla. Floridan tuore hyökkääjähankinta Claude Giroux tasoitti paria minuuttia myöhemmin, mutta ensimmäiselle erätauolle Buffalo pääsi hengähtämään 1-3-johtoasemassa Mark Pysykin ja Jeff Skinnerin maalien jälkeen.

Toisessa erässä Floridan onnistui kuroa etumatka kiinni. Ensin Patric Hörnqvist kavensi ajassa 29.30 pienimuotoisen onnenkantamoisen avittamana. Kiekko pomppi useamman luistimen kautta Hörnqvistille, joka kimmotti pelivälineen Buffalo-vahti Dustin Tokarskin selän kautta maalin takaa verkon perälle. Luostarinen sai Hörnqvistin maaliin syöttöpisteen.

Viisi minuuttia myöhemmin Barkov lähetti kiekon siniviivalta kohti Buffalon maalia. Sam Reinhart sai mailansa väliin maalin edessä ja tasoitti ohjauksellaan tilanteeksi 3-3.

Päätöserässä näytti pitkään jo siltä, että ratkaisua joudutaan etsiä pidemmän kaavan kautta. Vain 38 sekuntia ennen päätössummeria Sam Bennett nousi Floridan sankariksi iskien voittomaalin. Näyttävän syöttökuvion päätteeksi Barkov tarjoili maalin eteen Bennettille hopeatarjottimella avopaikan, eikä hyökkääjän tarvinnut kuin asetella lapa jäähän ja sutaista kiekko ratkaisevasti maaliviivan yli.

Voittomaalin lisäksi Bennett pääsi juhlimaan hienoa rajapyykkiä, sillä osuma oli hänelle uran 100. NHL:ssä.

Karim Benzema teki ranskalaishistoriaa Mestarien liigassa

Toisen peräkkäisen hattutempun paukutellut Real Madridin Karim Benzema on löytänyt hurjan vireen jalkapallon Mestarien liigassa. Bayern München jäi Villarrealin vieraana ensimmäistä kertaa yli kolmeen vuoteen maaleitta.

Yhdeksän ottelua, 11 maalia. Real Madridin kokenut ranskalaishyökkääjä Karim Benzema pelaa jalkapallon Mestarien liigassa elämänsä kautta. Benzema, 34, rokotti puolivälierien avausosassa Chelsean verkkoon hattutempun ja espanjalaiset lähtevät toiseen otteluun 3–1-johtoasemasta.

Avausjaksolla Benzema puski kaksi palloa ohi Edouard Mendyn kolmen minuutin välein Vinicius Juniorin ja Luka Modricin tarkoista syötöistä. Hattutemppu sinetöityi Lontoon sateisessa illassa toisen jakson alussa, kun Mendy sähläsi kaukana omasta maalistaan pallon ranskalaiselle.

Kolmen maalin ilta oli toinen peräkkäinen, sillä Benzeman osumilla Real Madrid onnistui pudottamaan pariisilaisen PSG:n jatkosta neljännesvälierissä. Benzema teki myös historiaa, sillä hänestä tuli ensimmäinen Chelsean verkkoon eurokentillä koskaan kolme maalia tehnyt pelaaja.

Manchester City voitti Atléticon Mestarien liigan puolivälierien ensimmäisessä osaottelussa

Haluan aina luoda uusia taktiikoita ja Atléticoa vastaan tulette jälleen näkemään jotain uutta. Rakastan sitä. Olisi tylsää, jos pelaisin aina samalla tavalla, Guardiola perusteli Mestarien liigan puolivälierän aattona.

Manchester City nimittäin vain siirteli palloa täysin vaarattomasti, eikä Atleti-veskari Jan Oblak saanut edes pintahikeä päälle torjunnoista puhumattakaan.

Tauolla oli Simeonen vuoro yllättää, koska City oli pitänyt palloa peräti 70-prosenttisesti vierasjoukkueen tyytyessä puolustamaan omaa maaliaan.

Toisen jakson alku näytti kuitenkin, että myös Atlético haluaa voittaa. Joukkueen vastahyökkäykset toivat uuden tason puolivälierään, vaikka varsinaista vaaraa niistä ei syntynyt.

Tunnin kohdalla Simeone sekoitti pakkaa entisestään. Triplavaihto toi tuoreita jalkoja puolustustaistoon.

Guardiola juhli maalia villisti, mutta ei Simeonekaan vielä repinyt pelihousujaan. Maalin tappioasema näillä voimasuhteilla ei ole mitenkään huono lähtökohta viikon kuluttua pelattavaan ratkaisuosaan kotoisella Metropolitanolla.

Se oli todella kova ottelu. He pelasivat lähes 5-5-0-taktiikalla, ja siinä on todella vaikea löytää tiloja. Suosittelen kaikkia kokeilemaan ensin treenikentällä ennen kuin kritisoitte meidän esitystä, De Bruyne sanoi televisiohaastattelussa.