HJK voitti Stadin derbyn

Liigan avauskierroksella nelisen viikkoa sitten HJK–Honkaa seurasi 4 650 katsojaa, torstaina tehtiin kauden uusi yleisöennätys 7 103:lla silmäparilla.

MIINUKSENA mainiossa derbyssä näyttäytyi molempien fanipäätyjen yksilöiden sääntöjen vastainen käyttäytyminen, kun kymmenittäin kiellettyjä pyrotuotteita roihutettiin katsomoissa läpi ottelun.

Tuhti savu peitti näkymän Bolt Arenan tekonurmelle, kun liigakauden ensimmäinen Stadin derby pyörähti käyntiin.

Vaikka isäntäjoukkue HIFK oli aloittanut kautensa katastrofaalisen huonosti, eivät sen kannattajat ujostelleet vaan sytyttivät toistakymmentä punertavaa soihtua omassa päätykatsomossaan.

Kuuluttajan koulukiusaamiselta kuulostavat uhkaukset rangaistuksista kaikuivat kuin kuuroille korville.

Itse ottelussa tarvittiin Jani Bäckmanin varoituksen arvoinen kolaus Jukka Raitalasta, jotta pelaajatkin ymmärsivät paikallisottelun kiihkeyden.HIFK-kippari Beto torjui seuranneesta tilanteesta Perparim Hetemaj’n lähietäisyydeltä ammutun kudin kasvoillaan. Portugalilaisen ei sen sijaan tarvinnut venyä urotöihin reilun vartin kohdalla, koska Jair veti avopaikasta hutipotkun.

Mixu Paatelainen oli viikon aikana takonut punapaitojen päähän lisää uskoa omiin kykyihin ja ehkä myös vähän lisää taktista hoksnokkaa. Ainakaan HIFK ei sortunut mihinkään nysväilyyn pallon kanssa. Syötöt olivat tarkoituksenmukaisia – ja valitettavan usein myös epätarkkoja.

Kotijoukkueen taistelu valui kuitenkin hukkaan, kun avausjakson yliajalla kukaan ei viitsinyt vartioida Miro Tenhon nousua Casper Terhon antamaan kulmaan. Toppari saa puskea käytännössä tyhjään verkkoon 1–0-taukojohdon.

Takaisku oli tietenkin valtava pettymys Paatelaisen miehistölle. Päävalmentajan oli pakko muuttaa derbysuunnitelmaansa, koska ensimmäisellä 45-minuuttisella HIFK ei esittänyt juuri mitään hyökkäyssuuntaan.

Heti toisen jakson alkuun kotijoukkue pääsikin hätyyttelemään pari kertaa Conor Hazardin vartioimaa Klubi-maalia. Irkkuveskari veti kuitenkin pidemmän korren, eikä HIFK saanut palkintoa.

VEIKKAUSLIIGAN Stadin derby HIFK:n ja HJK:n välillä tarjosi paljon isolle yleisölle. Klubin 2–0-voitto ei yllättänyt, mutta viheriön ja katsomoidenkin tapahtumissa riitti nähtävää.

–  Olimme vähän kärsimättömiä hyökkäyksissä. Kaikkiaan erinomainen esitys, HJK:n valmentaja Toni Koskela kuvasi nousujohteista tehokkuutta.

SEURAAVA VAIHE hämmästytti, sillä HIFK kaappasi tauon jälkeen otteen ja myös maalipaikat. Tähtipaitojen epäonnen soturiksi ilmeni peräti kolme viimeistelypaikkaa viidessä minuutissa hukannut Jani Bäckman.

–  Ensimmäisellä puoliajalla emme pelanneet – pallo poltti. Toisella oli mahdollisuudet tasoittaa, HIFK:n valmentaja Mixu Paatelainen puntaroi.