Suursankari Joona Luoto paljasti Tapparan mestaruuden salaisuuden

Tappara voitti viidennessä SM-liigan finaalissa TPS:n 1–0 ja nappasi Suomen mestaruuden. Tappara teki ottelun ainoa n maalin jo 35 sekunnin jälkeen. Tappara hallitsi finaalia sen jälkeen mielin määrin, mutta lisäosumia ei syntynyt.

appara on voittanut jääkiekon SM-liigan mestaruuden kaudella 2021–2022. Tappara voitti mestaruuden finaaleissa TPS:ää vastaan voitoin 4–1.

Viimeisessä finaalissa Tappara oli vahvempi maalein 1–0.

Samalla Tappara nousi kaikkien aikojen ykköseksi SM-liigassa. Ennen finaaleita Tappara ja TPS olivat nykymuotoisen, vuodesta 1976 pelatun, SM-liigan mestaruustilaston kärjessä. Kummallakin oli kymmenen mestaruutta. Nyt Tappara siirtyi yksin kärkeen yhdennellätoista mestaruudellaaan. Tappara oli edellisen kerran voittanut Suomen mestaruuden keväällä 2017.

Tapparan mestaruusjuhlissa nähtiin upea ele, kun kapteeni Otto Rauhala pyysi Tapparan kokenutta ex-kapteenia Jukka Peltolaa nostamaan hänen kanssaan Kanada-maljaa.

– Tuli mieleen, että halusin nostaa sen Jugin kanssa. Ei meinannut eka suostua, mutta sanoin, että haluan nostaa sen. Se oli sillä selvä, Rauhala sanoo.

– Siitä elestä näki, kuinka upea ukko on Rauhalan Otto. Vaikeushommaa paisuteltiin. Ei se ollut sellainen asia. Ei Tapparalla voi olla parempaa kapteenia.

Tappara meni torstaina johtoon kotikaukalossa Tampereen areenassa jo 35 sekunnin pelin jälkeen. TPS:n Aleksi Anttalainen menetti kiekon. Joona Luoto karkasi maalintekoon.

JOONA LUOTO, 24, nousi suurimpaan valokeilaan SM-liigan viidennessä loppuottelussa. Väkivahva hyökkääjä iski Suomen mestaruuden ratkaisseen finaalin ainoan osuman jo 35 sekunnin pelin jälkeen.

– Pääsin yllättämään vastustajan pakin (Aleksi Anttalainen) selän takaa. Nostin vähän mailaa ja nappasin häneltä kiekon. Sen jälkeen nousu maalille ja veto tolpan viereen. Saatiin maalin ansiosta lentävä lähtö matsiin, Luoto kertasi.

TPS-linsseillä osumaa videolta kelanneet olivat näkevinään tilanteessa Luoden mailan osuneen riiston jälkeen Anttalaisen kasvoihin.

– Miten niin korkea maila? En huomannut mitään. Jos olisi ollut, olisivathan tuomarit siihen puuttuneet, Luoto kuittasi.

Pelistä Luoto oli samaa mieltä kuin kaikki Nokia-areenassa tai tv-lähetyksestä sitä seuranneet.

– Tulimme lujaa heti porteista sisään ja dominoimme tapahtumia. Todella ehjä ja vakuuttava esitys. Emme antaneet TPS:lle mitään palaa tässä matsissa. Tapahtumiin nähden oli yllättävää, että tästäkin tuli silti vain maalin peli, Luoto summasi.

LUOTO oli Tapparan tehokkain pelaaja pudotuspeleissä. Hän teki 14 ottelussa 8 maalia ja kokosi 9 syöttöä.

SM-liigan johtajat palkitsivat Luodon playoffien arvokkaimpana pelaajana (Jari Kurri -palkinto).

– Tulin Tapparaan voittaakseni jotain. Kun itselle tuli vielä paljon onnistumisia, mikäpä sen mukavampaa.

ISOMMASSA kuvassa Luoto arvioi Tapparan menestystekijöiksi tasaisen vahvan joukkueen.

– CHL:n finaalissa maaliskuun alussa Rögleä vastaan pelasimme loistavan ottelun, vaikka pytty jäi saamatta. Sen jälkeen jokainen tiesi, että osaamme pelata ja voimme voittaa liigassakin kenet tahansa, Luoto kertasi olennaisia kohtia kauden varrelta.

– Tulokset kertovat, mikä oli selvästi Suomen paras joukkue 2022. Muutamasta jalan kautta tullut pomppumaali ehkä avitti meitä tässä finaalisarjassa – joku peli olisi voinut kääntyä toisinkin päin.