kymmenet tuhannet ihmiset pakkautuivat kultajuhliin

Kansa pääsi juhlimaan maailmanmestaruutta Leijonien joukkueen kanssa maanantaina Tampereella, kun kultajuhla järjestettiin Hakametsän jäähallin parkkipaikalla.

Tampereen illassa satoi välillä vettä, mutta se ei karkottanut juhlakansaa. Sisä-Suomen poliisin mukaan paikalla oli noin 30 000 kiekkofania.

Viimeiseksi lavalle saatiin Leijonat. Viimeisinä joukkueesta lavalle astelivat päävalmentaja Jukka Jalonen, maalivahti Jussi Olkinuora ja kapteeni Valtteri Filppula.

Muut pelaajat toimivat tyylikkäästi ja muodostivat kolmikolle kunniakujan.

Helsingissä juhlinta oli maanantaina jo laantunut, ja poliisin mukaan illansuussa yöllä kovia kokeneen Havis Amanda -patsaan tienoille oli kokoontunut vain yksittäisiä ihmisiä.

Juhlapaikan valinta oli hienoa symboliikkaa. Hakametsä kun on Suomen ensimmäinen jäähalli, ja se valmistui vuonna 1965 järjestettyihin Suomen ensimmäisiin MM-kotikisoihin. Hakametsä toimi myös myöhemmin MM-kilpailujen pelipaikkana, mutta Helsinki ja Turku olivat vuoroillaan pääpelipaikat. Sunnuntaina päättyneissä MM-kilpailuissa pelipaikkoina toimivat Tampereen areena ja Helsingin jäähalli.

Real Madrid voitti Mestarien liigan

Real Madrid voitti historiansa 14. Euroopan cupin maalivahtinsa Thibaut Courtois’n upean esityksen ansiosta. Finaalin ainoa maali syntyi 59. minuutilla, kun Fede Valverde syötti takatolpalle unohtuneelle Viníciusille, joka ohjasi pallon tyhjään maaliin.

Realin 62-vuotias italialaisvalmentaja Carlo Ancelotti nousi neljään Mestarien liigan voittoon, mikä on uusi ennätys. Kun Real Madrid lisäksi voitti tällä kaudella Espanjan liigan, tuli Ancelottista ensimmäinen, joka on voittanut mestaruuden jokaisessa Euroopan viidestä suurimmasta liigasta (Espanja, Saksa, Englanti, Italia, Ranska).

Aiemmin Cristiano Ronaldolla oli ennätykselliset viisi Mestarien liigan voittoa. Nyt Realin pelaajista viiteen Mestarien liigan voittoon nousivat Toni Kroos, Casemiro, Luka Modric, Karim Benzema, Gareth Bale, Isco, Nacho, Dani Carvajal ja Marcelo.

REAL MADRIDILLE Euroopan jalkapallomestaruus on jo historiallinen 14:s, kun mukaan lasketaan myös Mestarien liigan edeltäjä Euroopan cup. Edellinen mestaruus oli vuodelta 2018, jolloin Real kaatoi finaalissa myös Liverpoolin.

Marko Anttilan temppu ällistyttää

TORSTAI toi uuden hohdokkaan lisäluvun Marko Anttilan sinivalkoiseen sankaritarinaan, jota voisi luulla taruksi, mutta jota se ei ole. Ilveksessä vaatimattomasti pelannut Anttila, perjantaina 37, ei osunut alkulohkossa kertaakaan maalipuiden väliin – ei edes tyhjään verkkoon Tšekkiä vastaan.

Mutta kun sinipaitainen kultasuosikki kaipasi kipeästi sankaria Slovakia-ottelussa, aina niin vaatimaton ja joukkueelle kaikkensa antava Lempäälän jätti teki sen, minkä vain hän vastaavalla tavalla osaa – paukutti Suomelle valtavan tärkeitä maaleja. Vielä 2–2-tasoituksen jälkeenkin Nokia-areenan yli 11 000 ihmisen huutaessa Mörköä Anttila katsoi valotaululle ja hänen ilmeensä oli kysyvä: ”miksi te noin minua kannustatte?”

Ja tietysti, kun Anttilalla oli tyhjään maaliin paikka kerätä kypärätemppu, hän vielä syötti ketjukaverilleen Saku Mäenalaselle.

– On se ihmemies. Ennen kisoja puhuttiin, että kuuluuko Marko Anttila MM-kisoihin, kun Ilveksessä ei mennyt niin hyvin. Nyt se sitten taas iski ratkaisumaalit.

Iltalehden jääkiekkoasiantuntijan Annina Rajahuhdan kommentti osuu ytimeen.

Miksi Marko Anttila onnistuu aina silloin, kun Leijonilla on erityisen tiukka paikka?

– Ehkä se jotenkin säästelee. On sillä ollut paikkoja aiemminkin tässä turnauksessa, mutta nyt se sitten laittoi. Se on niin joukkueen jätkä kuin olla ja voi, että on sillä pakko olla jotain erityislatausta näihin peleihin, kommentoi ketjukaveri Saku Mäenalanen.

Anttila iski vuoden 2019 MM-puolivälierässä tasoitusmaalin 4–4:ään Ruotsia vastaan. Suomi voitti jatkoajalla 5–4. MM-välierässä 2019 hän upotti Venäjän 1–0. MM-finaalissa mies onnistui kahdesti, joista jälkimmäinen oli ottelun voitto-osuma Kanadan maaliin. Ne olivat Lempäälän miehen turnauksen ainokaiset.Pekingin olympiakisoissa helmikuussa Anttila teki puolivälierässä maalin ja sai syöttöpisteen finaalissa Hannes Björnisen voittorysään.

Torstaina hän onnistui kahdesti Slovakiaa vastaan. Ne olivat turnauksen ensimmäiset.

– Me saadaan enemmän irti, kun on panosta. Sitä kautta tehdään maaleja, Mäeanlanen arvioi.

– Markolla löytyy henkistä vahvuutta. Hänellä on kyky kovissa paikoissa ottaa rennosti ja saada parasta irti, Rajahuhta analysoi.

Zlatan Ibrahimović joutuu sivuun pelikentiltä 7–8 kuukaudeksi

AC Milan tiedotti, että tähtihyökkääjä Zlatan Ibrahimović menee polvileikkaukseen. Mies on operaation vuoksi sivussa pelikentiltä 7–8 kuukautta.

40-vuotiaan maalitykin sopimus päättyy AC Milanin kanssa kuukauden päästä. Moni futisfani pelkääkin nyt, että ruotsalaisen uskomaton ura päättyy polvileikkaukseen.

Helatorstaina Zlatan valotti lisää tilannettaan. Hän kertoi Instagramissa pelanneensa edelliset puoli vuotta ilman eturistisidettä vasemmassa polvessaan.

– Pystyin harjoittelemaan alle kymmenen kertaa joukkueen kanssa edellisen puolen vuoden aikana. Otin yli 20 kipupiikkiä. Polveni tyhjennettiin (nesteestä) joka viikko puolen vuoden ajan. Vedin kipulääkkeitä joka päivä. Hädin tuskin nukuin, 40-vuotias ruotsalainen luetteli.

– Jatkan pelaamista, jos minusta tuntuu fyysisesti hyvältä. Teen ratkaisuni pian. Minulla on ollut useita fyysisiä ongelmia, mutta teen päätökseni pian, Ibrahimović kertoi sunnuntaina, kun hän voitti AC Milanin kanssa Italian mestaruuden.

– Minulla oli vain yksi päämäärä: tehdä joukkuekavereistani ja valmentajastani (Stefano Pioli) Italian mestareita, koska sen olin heille luvannut.

Ibrahimović julkaisi Instagramissa kuvan mestaruuspokaalin kanssa. Kuvatekstissä luki numero 34. Se viitannee pokaalien määrään, mitä konkari on voittanut uransa aikana.

Lokakuussa 41 vuotta täyttävä Ibrahimović pelasi päättyneellä kaudella Serie A:ssa vain 23 peliä loukkaantumisten vuoksi. Hän onnistui maalinteossa kahdeksan kertaa.

Leijonat teki MM-historiaa 

Leijonat teki kotikisoissaan MM-historiaa. Suomi päästi alkulohkon seitsemässä ottelussa vain viisi maalia, mikä on nykymuotoisten kisojen ennätys.Tämän vuoden turnauksessa yksikään toinen joukkue ei päässyt alle 10 päästettyyn maaliin.

MM-kisat on pelattu nykyisessä muodossaan, eli kahdessa kahdeksan joukkueen lohkossa, vuodesta 2012 lähtien. Sitä ennen pelattiin neljässä neljän joukkueen lohkossa.

Leijonat voitti lohkon päätösottelussaan Tšekin tiistaina 3–0. Näin Suomi voitti B-lohkon. Suomi teki alkulohkossa 25 maalia, jolloin maalieroksi tuli komea +20.

Suomi nousi Tshekki-voitolla B-lohkon voittajaksi ohi Ruotsin. Leijonat oli Tampereella pelatussa B-lohkossa ykkönen, Ruotsi oli toinen, Tshekki kolmas ja Yhdysvallat neljäs.

Samalla varmistui se, että Leijonat kohtaa puolivälierissä A-lohkossa neljänneksi jääneen Slovakian.

 Suomi kohtaa MM-kisojen puolivälierissä Slovakian. Puolivälieräottelu pelataan torstaina Tampereella kello 20.20.

ääkiekon miesten MM-turnaus huipentuu tällä viikolla.Puolivälierien voittajat etenevät välieriin, jotka pelataan lauantaina. MM-finaali ja pronssiottelu ovat ohjelmassa sunnuntaina.

KuPS teki suomalaista jalkapallohistoriaa!

kuopion palloseura teki maanantai-iltana suomalaista jalkapallohistoriaa.

KuPS venytti tappiottomien otteluiden putkensa jo 30 ottelun mittaiseksi ja rikkoi vanhan pääsarjaennätyksen, OPSin nimiin vuosina 1980–81 menneen 29 ottelun sarjan.

Maanantain ainoassa Veikkausliigan ottelussa KuPS löi HIFK:n Helsingissä 1–0. Ottelun ainokaisen iski Clinton Antwi tyylikkäällä sijoituksella.

Valakari sanoi pelaajilleen, että he saavat nauttia saavutuksestaan tämän illan, mutta huomenaamusta keskitytään taas seuraavaan peliin. Valakari ei myöskään halua ajatella sitä, että tämä tappiottomien pelien putki kantaisi mestaruuteen asti. Hän ei myöskään usko, että ennätyksen saavuttamisen jälkeen joukkue huokaisisi liian syvään.

– Kun aloitimme viime kauden, emme uskoneet tappioputkiin tai voittoputkiin. Se on aina se seuraava peli, mikä merkitsee. Ja jos pystymme siihen lataamaan parhaan mahdollisen, niin se ehkä antaa meille mahdollisuuden pelata hyvistä sijoista kauden lopulla, Valakari sanoi.

– Mutta nyt on aivan liian aikaista miettiä jos ja jos ja jos. Se on ainoastaan se sunnuntain peli, mikä merkitsee – ja sitä ennen meillä on vielä Suomen cupin ottelu torstaina!

n suomalaistähti Aleksander Barkov saa Floridassa avoimia rakkaudentunnustuksia

Florida Panthersin pyhättö on rakennettu nukuttavan tylsälle omakotitaloalueelle, keskelle ei-mitään.

Se ei menoa haittaa, kun punaisiin pukeutuneet floridalaisfanit valmistautuvat kannattamaan paikallisia kiekkosankareitaan.

Pudotuspeliottelussa on vastassa verivihollinen ja viime vuosien paras joukkue, Tampa Bay Lightning.

Panthersien kotihallissa suomalaistähti Aleksander Barkov näyttää nauttivan melkein suurempaa suosiota kuin Sebastian Aho Pohjois-Carolinassa.

– Ai mitä pidämme Aleksander Barkovista? Me rakastamme häntä. Tämä on Barkovin valtakunta, sanoo Dylan Lopatin.

Fanit eivät ole ainoita, jotka ovat vaikuttuneita Florida Panthersin 26-vuotiaasta suomalaistähdestä.

Ilman loukkaantumisia hän olisi todennäköisesti tehnyt yli sata tehopistettä. Nyt pistemäärä oli 88 (39+49) 67 ottelussa.

Barkovia suitsuttavat pelaajat ja valmentajat. Jopa vastustajan joukkueessa.

– Barkovilla on kokoa, taitoa ja älyä. Hän voittaa vielä monta palkintoa, povaa Tampa Bay Lightningin kanadalainen tähtipelaaja Steven Stamkos.

Kehujen myötä tulee tosin myös vastuu menestyksestä.

Monen raskaan vuoden jälkeen Etelä-Floridan kiekkokansa janoaa voittoja. Odotukset kohdistuvat nimenomaan Barkoviin.

– Kantaako Barkov vastuun siitä, että Panthers ottaa seuraavan askeleen eteenpäin tai voittaa Stanley Cupin? Kyllä se niin on, sanoo Miami Heraldin kiekkotoimittaja David Wilson.

Jo yhdeksän kautta Floridassa pelannut Barkov ymmärtää tilanteen.

– Yritän tehdä kaiken mitä osaan mahdollisimman hyvin. Totta kai minulla on iso vastuu, koska saan paljon peliaikaa, Barkov sanoo.

Kylian Mbappe jääkin PSG:hen

Ranskan maajoukkuehyökkääjä ja yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista, 23-vuotias Kylian Mbappe on solminut jatkosopimuksen(siirryt toiseen palveluun) Paris Saint-Germainin kanssa.

Mbappen aiempi sopimus oli päättymässä tulevan kesäkuun loppuun. Nuori supertähti on PSG:n avainpelaajia ja yksi jalkapallon suurimmista nimistä, minkä vuoksi jatkosopimus pariisilaisten kanssa on erittäin merkittävä. Uusi sopimus on kolmen vuoden mittainen, eli se päättyy kesäkuun lopussa vuonna 2025.

Ranskalainen on ollut viimeisen vuoden ajan varsinaisen Real Madrid teki useita tarjouksia Mbappesta kesästä 2021 alkaen. Viimeisimmän tarjouksen arvoksi on kerrottu noin 205 miljoonaa euroa. PSG:n kerrotaan vastanneen lähes identtisesti omalla jatkosopimustarjouksellaan ”Los Blancosin” tarjoukseen. Eurosport(siirryt toiseen palveluun) on väittänyt Qatarin tukeman mahtiseuran maksavan Mbappelle 300 miljoonaa euroa allekirjoitusbonuksia ja 100 miljoonaa euroa per sopimuskausi.

Ranskalaishyökkääjä olikin lopulta tilanteessa, jossa hän oli suostunut Realin henkilökohtaisiin ehtoihin sopimuksessa. Siirto Madridiin oli pelkän puumerkin päässä, mutta Mbappen kerrottiin pyytäneen lisäaikaa miettimiseen. Lopulta hän kaikkien yllätykseksi hän teki U-käännöksen ja päätti jatkaa PSG:ssä.

Uutinen Mbappen jatkamisesta Ranskassa on herättänyt jalkapalloilevassa maailmassa ihmetystä, niin varmana hänen siirtoaan Espanjaan pidettiin. Eurooppalaisessa jalkapallossa on totuttu siihen, että kun Real Madrid haluaa pelaajan, se myös sen saa. PSG:n edustajat ovat kuitenkin kertoneet muun muassa urheilumedia The Athleticille(siirryt toiseen palveluun), että madridilaisten varmuus Mbappen saapumiseen oli koko ajan ”ylimitoitettua”.

Toisten seurojen esittämät siirtotarjoukset pelaajille kesken sopimuksen eivät ole poikkeuksellisia. Mbappen tilanteesta teki kiivaan sopimuksen upeutuminen ja sen jälkeen tapahtuvaksi odotettu siirto.

PSG on tehnyt kaikkensa Mbappen pitämiseksi. Ranskalaisnuorukainen on imagoltaan ja markkina-arvoltaan Qatarin valtion omistaman seuran kruununjalokivi.

Vuonna 1998 syntynyt Mbappe on parhaimmillaan vielä vuosikymmeniä jalkapallon suurin nimi, minkä vuoksi hänen arvonsa on muutakin kuin urheilullinen.

Tästä syystä PSG ja Qatar ovat valmiita maksamaan vuonna 2017 AS Monacosta 180 miljoonalla eurolla siirtyneestä kärjestään kaiken mitä voivatkaan. Hänelle halutaan tarjota ideaalinen ympäristö, myös muutenkin kuin pelikaverien suhteen.

Madrid-siirron kariutuminen sai myös ”viholliset” yhdistymään samalle puolelle. Espanjan pääsarjan La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas oli käärmeissään hyökkääjän jäämisestä Pariisiin.

– PSG:n sopimustarjous Mbappelle on loukkaus jalkapalloa kohtaan. He tekevät tarjouksen noin suurella summalla, vaikka ovat viime kausina tehneet 700 miljoonaa euroa tappiota ja heillä on 600 miljoonan euron palkkabudjetti. (PSG:n qatarilainen puheenjohtaja Nasser) Al-Khelaifi on vaarallisempi kuin Superliiga, Tebas tykitti Twitterissä(siirryt toiseen palveluun).

Täysin poikkeuksellinen tilanne Helsingissä

Saksan ja Tanskan välisen MM-ottelun piti Helsingin jäähallissa alkaa kello 16.20. Pelin alku viivästyi kuitenkin tunnin ja 40 minuuttia, syynä syttyneen keskuspölynimurin aiheuttama tulipalo.

Koko halli tyhjennettiin, ja pelaajatkin joutuivat ulos hallista juuri ennen jäälämmittelyyn menoa.

Tämän seurauksena Nordenskiöldinkadun halli tyhjennettiin ihmisistä. Palo saatiin nopeasti sammutettua.

Hallilla oli tarkoitus pelata Saksan ja Tanskan välinen MM-kisaottelu kello 16.20, mutta evakuointi siirsi kamppailun alkua. Peli pääsi alkamaan kello 18.00.

– Nyt olen nähnyt kaiken, Saksan maalivahti Philipp Grubauer tokaisi 1–0-voiton jälkeen Ilta-Sanomille.

The Hockey Newsin toimittaja Steven Ellisin julkaisemalla videolla näkyy, miltä hallin ulkopuolella näytti. Videolla näkyvät myös MM-kisapelaajat pelipaidoissaan.

TSN:n Gord Millerin mukaan hallin palo oli lievä ja se oli pukukoppien lähistöllä.

len Kamaran joukkuekaverilla karmaiseva rooli rangaistuspotkukilpailussa 

Saksalainen Eintracht Frankfurt juhlii Eurooppa-liigan voittoa. Eintracht Frankfurt voitti Glen Kamaran edustaman Rangersin jalkapallon Eurooppa-liigan finaalissa rangaistuspotkukisassa. Kamara oli Rangersin avauksessa, mutta hänet otettiin vaihtoon ennen jatko-ottelun alkua.

Tasainen ottelu oli varsinaisen peliajan jälkeen 1–1, joten ratkaisua haettiin jatko-ottelusta. Taistelu venyi rangaistuspotkukilpailuun, jossa sankariksi nousi Eintracht Frankfurtin maalivahti Kevin Trapp.

Trapp torjui jalallaan Rangersin Aaron Ramseyn keskelle suuntautuneen yrityksen. Ramsey oli Rangersin neljäs laukoja. Kun kaikki muut laukojat onnistuivat, Frankfurt vei rangaistuspotkukilpailun 5–4.Ramsey vaihdettiin kentälle vasta jatko-ottelun päätteeksi vähän ennen rangaistuspotkukilpailua.

Suomen maajoukkueen keskikenttäpelaaja Kamara oli kuudes suomalainen, joka pelaa miesten merkittävän eurokilpailun finaalissa. Kamara ei onnistunut nousemaan voittajien (Jari Litmanen, Sami Hyypiä, Jari Rantanen ja Petri Tiainen) joukkoon.

Eurooppa-liigan voitto oli Eintracht Frankfurtille ensimmäinen merkittävä eurokilpailun voitto yli 40 vuoteen. Joukkue voitti Eurooppa-liigan edeltäjän Uefa-cupin kaudella 1979–80.