Leijonilla karu saldo ennen MM-kotikisoja 

Tappiot Ruotsille, Sveitsille, Tshekille, ja tänään uudestaan Ruotsille  maalein 3–4. Leijonien viimeisten neljän ottelun saldo on paperilla karvasta luettavaa. Viimeksi Suomi on juhlinut voittoa vappuaattona Itävallasta maalein 4–2 Tshekin EHT-turnauksessa.

Maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen ei kuitenkaan ole kovin huolissaan, sillä pelit ovat olleet tasaisia ja neliviikkoinen valmistautumisrupeama MM-kisoihin on sujunut suunnitellusti.

– On voitettu ja hävitty pelejä. Yleensä jos hävitään ja ollaan fiksuja koutseja, niin opitaan tappioista vähän enemmän kuin voitoista. Se on tarkoitus nytkin tietenkin, Jalonen sanoi Yle Urheilulle pelin jälkeen.

Päivän otteluun leijonaluotsi ei ollut täysin tyytyväinen. Ruotsi tuli peliin terävästi ja iski Max Fribergin ja Joakim Nordströmin maaleilla taululle 2–0-lukemat, kun ensimmäistä erää oli pelattu vasta viisi minuuttia.

Jalonen joutuu pohdiskelemaan tosissaan MM-joukkueen kokoonpanoa, sillä Leijonien rivit harvenivat Tre Kronoria vastaan pelatun ottelun kolmannessa erässä. Saku Mäenalanen loukkasi polveaan törmättyään tahattomasti päädyssä Ruotsin Anton Lindholmin kanssa. Mäenalanen poistui ontuen pukuhuoneeseen. Myös Atte Ohtamaa ja Mikko Lehtonen tarvitsivat paikkailua vaihtoaitiossa.

MM-kisat alkavat Leijonien osalta ensi perjantaina, kun vastaan asettuu Norja. Kaikki valmistautumisleirillä mukana olleet pelaajat eivät mahdu lopulliseen joukkueeseen.

– Omat haasteensa asettaa se, että meillä on vähän liikaa pelaajia ryhmässä. Kokonaisuuden kannalta se ei ole helppoa kenellekään.

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen sanoo, että Jalosella on vaikea tehtävä edessään, etenkin hyökkääjien valintojen osalta.

Lehkosen mukaan Suomen maalivahtikolmikko ja olympialaisista tuttu puolustuskahdeksikko Henri Jokiharjulla täydennettynä ovat melko selkeitä valintoja.

Lehkonen pohtii, että Los Angeles Kingsin Olli Määttä, Boston Bruinsin Erik Haula sekä Nashville Predatorsin Mikael Granlund ja Eeli Tolvanen olisivat hyviä ehdokkaita Leijoniin, jos heidän joukkueensa lähtevät kesälomille ensimmäisen pudotuspelikierroksen jälkeen.

Suomen takaa-ajosta vastasi Leijonien kakkosketju Harri Pesonen-Sakari Manninen-Teemu Hartikainen. Manninen iski rannelaukauksella kaksi maalia ja toi Suomen 2–2-tasatilanteeseen. Manninen ja Hartikainen pelasivat yhdessä KHL-joukkue Ufassa. Heidän ketjuunsa istutettu Pesonen on Mannisen mukaan mukava pelikaveri.

Kaksikko pelasi yhdessä vuoden 2019 MM-kisoissa, joissa Suomi ylsi kultaan. Ketjun yhteispeli toimi tänäänkin. Pesonen teki erinomaisen maskin Mannisen 2–2-osumaan ja Hartikainen keräsi kaksi syöttöpistettä.

Joel Kellman teki Tre Kronorin kolmannen maalin toisen erän lopussa. Emil Bemström laukoi voittomaalin ylivoimakuvion päätteeksi, kun Markus Nurmi istui jäähyllä kampituksesta. Pesonen rouhi pelin viimeisen maalin Hartikaisen syötöstä välittömästi seuraavasta aloituksesta. Loppulukemat siis 4–3.

Mannisen mukaan viimeaikaiset pelit ovat ratkenneet pieniin asioihin.

– Nyt alkaa tulla tietyt kentät esiin ja saadaan harjoituksia alle. Suomen jengi lähtee kisoihin luottavaisin mielin.