Sakari Manninen tähdittää suomalaisten pelaajavirtaa NHL:ään

Mannisen mahdollisuuksista pelata NHL:ssä riitti puhetta viime keväänä. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen linjasi MM-kotikisojen aikana, että ”Manninen on NHL-luokan pelaaja, se on ihan selvä”.

Nyt kova väite joutuu puntariin. Asetelma on äärimmäisen herkullinen.

MANNINEN, 30, on Euroopassa supertähden statuksen ansainnut keskushyökkääjä, joka loisti Leijonien olympia- ja MM-kultajoukkueiden ykkössentterinä viime kaudella.

Manninen on osoittanut laadukkaan kahden suunnan sentteripelaamisen ja ratkaisijan kykynsä useaan otteeseen kansainvälisillä kentillä, mutta hän ei ole koskaan aiemmin pelannut Pohjois-Amerikassa. Kyky sopeutua pienen kaukalon fyysiseen tempopeliin on ensimmäinen koetinkivi.

Pieni koko (172 cm) on suurin yksittäinen syy, miksi Mannista ei ole revitty NHL:ään. Pitää myös muistaa, että Manninen on ”myöhäisherännyt”. Hän ei ollut nuorempana ikätoveriensa Mikael Granlundin tai Joonas Donskoin kaltainen junioritähti, mikä on myös vaikuttanut NHL-seurojen kiinnostukseen.

Näytöt KHL:ssä ja maajoukkueessa viime vuosilta ovat kuitenkin sen verran kovaa luokkaa, että Mannisen NHL-sopimusta ei voi pitää jättiyllätyksenä. Tämä on Mannisen viimeinen tilaisuus katsoa NHL-kortti.

Manninen teki viisaan peliliikkeen valitsemalla Vegasin. Yltiöpäisesti rahakkaita sopimuksia tehnyt Vegas on maalannut itsensä nurkkaan palkkakaton kanssa. Rosterista löytyy yhä huippulaatua Mark Stonen, Jack Eichelin, Jonathan Marchessault’n ja Alex Pietrangelon johdolla, mutta surkeasti manageroitu seura huutaa lisää syvyyspelaajia.

Nyt 28-vuotias hyökkääjä on tehnyt yksivuotisen ja kaksisuuntaisen sopimuksen jääkiekon NHL:ssä pelaavan Winnipeg Jetsin kanssa.

Seurojen ja pelaajien sopimustilanteita seuraavan Cap Friendly -sivuston mukaan Mäenalasen sopimus NHL:ssä on 750 000 dollarin arvoinen. Hän saa vähintään kaudesta 225 000 dollaria.

Mäenalanen pelasi viime kaudella Kärpissä 47 ottelua tehoin 13+28=41. Kausi piti myös sisällään olympia- ja MM-kullan Leijonissa.

Mäenalanen on pelannut SM-liigassa Kärpissä ja KHL:ssä Jokereissa.