Fanien törkeä käytös pakotti keskeyttämään Veikkausliigan ottelun 

HJK:N ja Hongan välinen Veikkausliigan kärkiottelu jouduttiin keskeyttämään hetkeksi ikävästä syystä. Ottelun erotuomari Mohammad Al-Emara keskeytti ottelun noin 77 minuutin kohdalla, ja syyksi kuulutettiin hetken päästä fanien rasistinen käytös.

Avausjaksolla Honkan pelaamista varjostivat huolimattomuus ja helpot virheet. Kenties kovat panokset olivat yksi syy. Haka hengittää aivan espoolaisten niskassa ja on noussut tosissaan mukaan mitalikamppailuun.

Florian Krebsiä keskikentällä tuurannut Duarte Tammilehto sortui Hongan kannalta kalliiseen virheeseen reilun puolen tunnin kohdalla. Honka rakensi hyökkäystä omalta puoliskoltaan. Tammilehto aikaili yhden kosketuksen verran liikaa, ja Perparim Hetemaj riisti pallon.

Vielä vastahyökkäyksestä HJK ei rankaissut, mutta siitä seuranneeta kulmapotkusta verkko heilui. Nassim Boujellabin keskitys löysi Arttu Hoskosen, joka puski vieraat johtoon.

Honka tarvitsi kuitenkin vain yhden huippupaikan. Edmund Arko-Mensah kiihdytti linjan selustaan ja sai Modestolta tarjoilun läpiajoon. Laukaus ei ollut tarkka, mutta niin kova, että Klubi-veskari Conor Hazard ei saanut estettyä tasoitusmaalia.

Paikallistaisto kääntyi täysin päälaelleen 10 minuuttia myöhemmin. Tammilehto lähetti keskityspallon HJK:n boksiin. Jukka Raitala huitaisi ilmakamppailussa Modestoa, ja pallo laitettiin pilkulle. Agon Sadiku osui entistä seuraansa vastaan ja vei Hongan johtoon.

80. minuutti oli täyttymässä, kun ottelussa koettiin valitettava tilanne. Erotuomari Mohammad Al-Emara keskeytti pelin hetkeksi. Syynä oli kannattajakatsomosta kuulunut rasistinen huutelu.

HJK painoi päälle loppuminuuteille asti. Malik Abubakarin saksipotku rankkarialueelta lähti tien toisella puolella olevan Esport-areenan pihalle.

Lisäajalla Honka sinetöi voiton upealla vapaapotkukuviolla. Lucas Kaufmann syötti Drazen Bagaricille, joka viimeisteli tyylikkäästi 3–1:een.

Naiskiekkoilijat nähtiin suorassa tv-lähetyksessä väärissä hommissa

Tiistaina Ruotsin jääkiekkoliiga SHL:ssä koettiin tilanne, jollaista harvoin näkee. Kaksi Brynäs IF:n naisjoukkueen pelaajaa oli suunnannut Örebron kannattajien joukkoon kannattajahuivit kaulalla kannustamaan vierasjoukkuetta – siis edustamaansa seuraa vastaan.

Tv-kamerat löysivät Brynäsin ja Örebron välisen ottelun aikana kuviin kaksi naista, jotka suurelle ruudulle päästyään alkoivat kovasti kannustamaan vierasjoukkuetta. Toinen heistä myös näytti keskisormea Brynäsin kannattajia kohti.

Tv-lähetyksen katsojat jakoivat havaintonsa sosiaalisessa mediassa.

Kaksikko paljastui myöhemmin Brynäsin omiksi pelaajiksi, eikä oman organisaation tappion toivomista ei katsottu gävleläisjoukkueessa hyvällä.

Brynäsin joukkue julkaisi erikoisesta tapahtumasta tiedotteen, jossa kerrotaan 16- ja 17-vuotiaiden pelaajien tilapäisestä hyllytyksestä. Nimien kautta motivaatio tempaukseen paljastui, sillä molemmat ovat Örebron kiekkokasvatteja. Aftonbladet uutisoi rangaistusten kestävän 2–4 viikkoa.

– Odotamme Brynäsiä edustavien kantavan seuran logoa ylpeydellä ja käyttäytyvän ammattimaisesti.

– Pelaajien harkintakyky on pettänyt ja he ovat tietoisia siitä, ettei tällainen käytös ole hyväksyttävää. Pelaajat katuvat tapahtunutta. Tapahtuneiden takia he ovat hetken sivussa joukkueensa toiminnasta, seurapomo Håkan Svedman sanoi Brynäsin tiedotteessa.

AFTONBLADET tavoitti Anna Brenklen äidin Helenan, joka kertoi tyttärensä katuvan tekoaan syvästi. Aftonbladetin jutussa on myös kuvakaappaus tv-lähetyksestä, jossa pelaajat näkyvät Örebron huiveissa.

– Anna ymmärtää tehneensä virheen ja pyytää vilpittömästi anteeksi. Hän ei ymmärtänyt seurauksia siitä, että hengailee örebrolaisten ystäviensä kanssa. Se oli tyhmä juttu ja hänestä tuntuu pahalta, Helen Brenkle selvitti.

Brenkle ja Sandberg edustivat viime kaudella Örebrota.

Suomi nousi EM-karsintojen lohkoarvontojen kakkoskoriin

SUOMEN miesten jalkapallomaajoukkue sai ilouutisen tulevia EM-karsintoja ajatellen.

Tiistai-illan Kansojen liigan B-liigan otteluissa Ruotsin 1–1-tasapeli Slovenian kanssa ja Irlannin 3–2-voitto Armeniasta tietävät sitä, että Suomi nousee toiseksi korkeimpaan arvontakoriin tuleviin EM-karsinnan lohkoarvontoihin.

Tulos on merkittävä, sillä samasta arvontakorista ei voi tulla kahta joukkuetta samaan lohkoon. Toisin sanoen Suomi välttää kaikki muut saman arvontakorin maat, ja niiden joukossa ovat muiden muassa Englanti ja Ranska.

EM-karsintojen lohkot arvotaan 9. lokakuuta Frankfurtissa. EM-karsinnat alkavat ensi vuoden maaliskuussa ja päättyvät saman vuoden marraskuussa.

Tiistai-illan yllätyksestä vastasi viime aikoina rämpinyt Ruotsi, joka jäi kotikentällään 1–1-tasapeliin Sloveniaa vastaan.

Neljän tappion jälkeen tasapeli merkitsi, että joukkue jäi lohkonsa hännille neljällä pisteellä ja putosi C-liigaan.

Pelicansin maskotti aiheutti pahennusta katsomossa 

SM-liigaseura Pelicans julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa kerrotaan seuran maskotin Pekko Pelikaanin käyttäytyneen epäsopivasti lauantain kotiottelussa Ilvestä vastaan.

”Pussinokkien” maskotti ei välittänyt katsomokäyttäytymisen kirjoittamattomista säännöistä vaan marssi päättäväisesti heiluttamaan Pelicansin fanilippua Ilveksen kannattajien katsomonosan eteen.

Ainakin osa Ilveksen kannattajista piti tempausta turhana provosointina, mutta tilanne purkautui ilmeisen rauhallisesti.

Tapaus näkyi C Moren lähetyksessä. Tv-kuvista päätellen järjestyksenvalvoja joutui puuttumaan peliin. Hän torui maskottia ja kaikesta päätellen ohjeisti tätä jatkamaan lipun heiluttamista kauempana Ilveksen faneista.

MAANANTAINA Lahden Pelicans ilmoitti toruneensa Pekko Pelikaania lauantain tapahtumista.

– Pelicansin organisaatio on selvittänyt lauantaina (24.9.) pelatun Pelicans-Ilves-ottelun tapahtumia yhdessä Pekko Pelikaanin, ottelutapahtuman turvallisuuspäällikön, järjestyksenvalvojien sekä Ilveksen faniryhmän edustajan kanssa, Pelicansin kotisivuilla julkaistussa tiedotteessa kerrotaan.

Lahtelaisseuran mukaan Pekon yli-innokasta toimintaa käytiin läpi ottelutapahtuman turvallisuuspäällikön, järjestyksenvalvojien sekä Ilveksen faniryhmän edustajan kanssa.

– Pekolta voidaan odottaa veijarimaista kujeilua ja energistä temppuilua jatkossakin. Pekon tärkein tehtävä on luoda yleisölle hyvää fiilistä ja iloista mieltä, Pöyhönen toteaa.

Cristiano Ronaldo sai maistaa Tshekin maalivahdin nyrkkejä

Portugali käytti Espanjan kompastuksen hyväkseen ja nousi lohkon piikkipaikalle 4–0-voitolla Tshekistä. Lusitaaneilta maalia pääsivät juhlimaan kahdesti osunut Diogo Dalot, Bruno Fernandes sekä Diogo Jota.

PORTUGALIN jalkapallomaajoukkueen tähtipelaaja Cristiano Ronaldo koki kovia lauantai-iltana, kun Portugali kohtasi vieraskentällä Kansojen liigan ottelussa Tshekin.

37-vuotias hyökkääjä yritti päästä pääpalloon lähellä Tshekin maalia. Samaan aikaan pelivälineeseen pyrki pääsemään käsiksi myös Tshekin maalivahti Tomas Vaclik.

Ulos maaliltaan rynnännyt veräjänvartija tyrmäsi paitsioasemassa olleen Ronaldon varsin rajusti. Palloa katsonut Lusitaani lensi kamppailun 13. minuutilla viheriön pintaan sen jälkeen, kun Vaclikin kädet osuivat suoraan hänen päähänsä.

Sen jälkeen molemmat lojuivat nurmen pinnassa. Ronaldolle kävi pahemmin: hänen kuuluisista kasvoistaan valui runsaasti verta.

Ottelu pääsi jatkumaan minuutteja kestäneen paikkausoperaation jälkeen. Ronaldo sai nenäänsä laastarin ja sieraimeensa pumpulia. Hänen piti vaihtaa tahriintunut paitansa puhtaaseen.

Portugali johti ottelua avausjakson jälkeen 2–0 ja voitti sen lopulta 4–0.

Espanja matkaa tiistaina Portugalin vieraaksi Bragaan. Jatkopaikan saavuttaakseen sen on pakko ottaa ottelusta voitto. Isäntäjoukkue Portugalille puolestaan riittää lohkon ykkössijaan ja jatkopaikkaan tasapeli.

Ilves nöyryytti Tapparaa jätti­yleisön edessä

Tampereen areenalla riitti perjantai-iltana säpinää, kun yli 11 000 kiekkofania saapui seuraamaan kuumaa paikalliskamppailua Ilves–Tappara.

Ilveksen fanit ottivat kaiken ilon irti, kun Tappara kaatui kauden ensimmäisessä paikallispelissä tyylipuhtaasti 3–0 (0–0, 1–0, 2–0).

Kissapetojen maalintekijät olivat Panu Mieho, Jani Nyman ja Joona Ikonen.

SM-liigan yleisömäärät ovat puhuttaneet, kuten joka vuosi syyskuussa vähintään jollain paikkakunnalla.

Kauden ensimmäinen paikallispeli veti lehtereille 11 744 katsojaa, mikä on yli seitsemän kertaa enemmän kuin keskiviikkona Mikkelissä pelatussa Jukurit–Lukko -ottelussa (1610).

TAPPARA ei pystynyt missään vaiheessa vastaamaan Ilveksen vahvaan luisteluun, jonka avulla kissapedot ehtivät lähes jokaiseen irtokiekkoon ensimmäisinä.

Kirvespaidat ovat usein olleet Ilvestä edellä kaksinkamppailuissa, mutta nyt nekin kääntyivät pääosin vihreäpaidoille.

Erityisesti Ilveksen nelosketju Panu Mieho – Tommi Tikka – Miro Ruokonen dominoi omissa vaihdoissaan.

Ketju värkkäsi myös ottelun kulun kannalta tärkeimmän 1–0-maalin.

Keväältä tuttu tunnelma tarjosi areenassa katsojille tunnetta koko rahalla. Pelillisesti Ilves oli lopulta lähes ylivoimainen.

Kevääseen on kuitenkin vielä pitkä matka.

Erling Haalandia grillattiin tulenarasta aiheesta

Jalkapalloilija Erling Haaland, 22, joutui vastaamaan kiperiin kysymyksiin Norjan maajoukkueen mediatilaisuudessa keskiviikkona.

Erling Haaland joutui toimittajien piinapenkkiin, kun norjalaistähdeltä tivattiin hänen mielipiteitään seurajoukkueensa Manchester Cityn arabiomistajien ihmisoikeusrikkomuksista.

NRK:n toimittaja tiedusteli tähtihyökkääjältä, mitä mieltä tämä on edustamansa Manchester Cityn omistajista, joita on syytetty laajamittaisista ihmisoikeusrikkomuksista.

Haalandin ilmekään ei värähtänyt, kun hän kuuli kysymyksen. Vastaus tuli punnitun tyynesti.

– Ensinnäkin, en ole koskaan tavannut heitä, enkä tunne heitä mitenkään. Nuo olivat aika voimakkaita syytöksiä, enkä osaa vastata niihin, Haaland sanoi NRK:lle.

Toimittaja halusi myös tietää, oliko se yksi syistä, miksi Haaland valitsi seurakseen juuri Cityn.

– Olen ollut Cityn fani koko elämäni, isänikin (Alf-Inge) edusti seuraa. Kuten tiedät, olen pelannut muutaman ottelun seurassa ja tehnyt 14 maalia. Minulla on ollut hyvä alkukausi, ja se on asia, joka minulle itselleni merkitsee. Valitsin hyvän seuran, mitä tulee valmentajiin, joukkuetovereihin ja vastaavaan, Haaland sanoi.

Haaland, 22, painotti, että hänen tiensä vei Cityyn, jotta hän voisi kehittyä pelaajana.

– Halusin Manchester Cityyn, jotta voisin kehittyä yhä paremmaksi pelaajaksi. Samoilla periaatteilla olen valinnut aiemmatkin seurani, Haaland taustoitti.

Haaland on pelannut Cityn paidassa sensaatiomaisen alkukauden. Norjalainen on tehtaillut Valioliigassa peräti 11 maalia. Nyt Haaland valmistautuu Norjan maajoukkueen Kansojen liigan otteluihin, joissa vastaan tulevat Slovenia ja Serbia.

NHL-legendan poika muutti Suomeen

PORIN ÄSSIIN täksi kaudeksi siirtynyt 26-vuotias keskushyökkääjä Dominic Turgeon tietää, millaista on olla legendan poika.

Sukunimi Turgeon herättää kunnioitusta kiekkomaailmassa. Dominicin isä Pierre Turgeon, 53, on yksi NHL:n kaikkien aikojen herrasmiespelaajista.

Pierre Turgeon on NHL:n historian 34:nneksi paras pistemies. Neljä kertaa NHL:n tähdistöotteluun valittu Turgeon pelasi maailman parhaassa kiekkoliigassa 19 kautta ja teki 1 294 runkosarjaottelussa 1 327 pistettä.

Parhaalla kaudellaan 1992–93 Turgeon sijoittui pistepörssin kuudenneksi 132 pisteellään, heti Teemu Selänteen jälkeen. Samalla kaudella Turgeon voitti Lady Byng -palkinnon.

Dominic Turgeon on syntynyt helmikuussa 1996 Pointe-Clairessa, Montrealin lähistöllä. Samaan aikaan hänen isänsä loisti Montreal Canadiensin ykköstähtenä ja kapteenina.

Kuuluisan isän poikana kasvaminen oli Dominicille enemmän etuoikeus kuin rasite.

– En ole koskaan ottanut paineita siitä, että olen Pierren poika. Olemme hyvin erilaisia pelaajia. Hän oli erittäin hyökkäysvoittoinen pelaaja. Minä olen enemmän puolustava hyökkääjä, hän sanoo.

Dominic Turgeonin unelma toteutui kaudella 2017–18, kun hän debytoi NHL:ssä Detroit Red Wingsin legendaarisessa paidassa. Turgeon on pelannut NHL:ssä yhdeksän ottelua.

USA:SSA lähes koko elämänsä asunut Turgeon halusi tänä vuonna elämäänsä muutoksen. Siksi hän päätti kuuden AHL:ssä pelatun kauden jälkeen siirtyä Eurooppaan.

– Olen aina miettinyt, että haluaisin pelata jääkiekkoa Euroopassa ja kokea sen puolen tässä ammatissa. Pelasin kuusi vuotta AHL:ssä, enkä päässyt pelaamaan NHL:ssä enää viimeisinä vuosina. Koin, että nyt oli hyvä paikka muutokselle ja pelata uudessa kulttuurissa, Turgeon perustelee siirtoaan Ässiin.

TURGEON ON profiililtaan kahden suunnan hyökkääjä, joka ei ole koskaan mässäillyt pisteillä. Tässä mielessä omena on pudonnut kauas puusta.

– Pyrin pelaamaan viisaasti, hoitamaan puolustusvelvoitteet ja pimentämään vastustajan kärkipelaajia. Haluan myös Ässissä auttaa joukkuettani hyökkäyssuuntaan. Aloitukset kuuluvat myös vahvuuksiini.

Uuteen pelikulttuurin sopeutuminen on vasta alkutekijöissä, mutta Turgeon huomasi heti selkeän eron suomalaisen ja pohjoisamerikkalaisen jääkiekon välillä.

– Isoin muutos on kiekkokontrolli. Jos punaviivan kohdalla ei ole paikkaa edetä, täällä kiekko pelataan takaisin alas ja pidetään hallussa. Pohjois-Amerikassa kiekkoa vain heitetään päätyyn vastaavanlaisissa tilanteissa, Turgeon vertaa.

Turgeonia miellyttää ison kaukalon tarjoamat mahdollisuudet.

– Pelin tempo on hieman hitaampi, mutta se johtuu paljon siitä, että jää on isompi ja tilaa on enemmän. Tykkään siitä. Täällä taitopelille on enemmän tilaa ja pitää hallita kiekkoa. Sopeutumisessa menee oma aikansa, mutta peli peliltä tuntuu paremmalta. Edellisessä pelissä (lauantaina JYPiä vastaan) tunsin oloni ensimmäistä kertaa mukavaksi.

Turgeon pääsi kokemaan viime lauantaina ensimmäistä kertaa Isomäen meininkiä. Porilaisten luoma tunnelma saa kiitosta amerikkalaishyökkääjältä.

Raimo Helminen palaa Ilvekseen

Jääkiekkolegenda Raimo Helminen siirtyy Ilveksen valmennusryhmään, seura tiedottaa.

Helminen, 58, on solminut seuran kanssa loppukautta koskevan sopimuksen. Helminen toimii apuvalmentajana Jouko Myrrän johtamassa valmennusryhmässä.

– Todella hienoa palata. Kiva päästä niin sanotusti kotiseuraan takaisin. Yritän auttaa mahdollisimman paljon, Helminen kommentoi Yle Urheilulle.

– Ilves todella halusi minut. Se oli tietenkin iso pointti. Päävalmentaja Jouko Myrrän kanssa juteltuani tein päätöksen, että kyllähän tämä tälläkin tavalla käy. Hieno juttu.

Ilveksen pelaajalegenda toimi joukkueen apuvalmentajana pelaajauransa jälkeen vuosina 2009–12 ja päävalmentaja kauden 2012–13 alkupuoliskon ennen potkujaan.

VIIME vuodet Helminen on tehnyt pätkätöitä. Hän on toiminut muun muassa useampien KHL-joukkueiden apuvalmentajana ja Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen peräsimessä.

Kaudella 2020–21 Helminen vei päävalmentajana TPS:n SM-liigan finaaleihin, ja viime talvena hän kävi valmentamassa Italiassa.

Viime kausien kovista tuloksista huolimatta Helmiselle ei löytynyt menneenä kesänä uutta työnantajaa.

Ilves on aloittanut SM-liigakauden ainoana joukkueena kolmella kolmen pisteen voitolla.

Helmisen ohella Myrrän valmennustiimiin kuuluvat entiset liigapelaajat Marko Ojanen, Pasi Saarinen, Jarkko Näppilä ja maalivahtivalmentaja Markus Korhonen.