Aki Riihilahti tuomitsi HJK-fanien käytöksen: ”Hyökkäys omaa seuraa vastaan”

Jalkapallon Veikkausliigan Helsingin paikalliskamppailu nousi otsikoihin maanantai-iltana katsojien häiriökäyttäytymisen takia.

HIFK:n kannattajat tuikkasivat omassa päädyssään HJK:n fanilakanan tuleen. Toisessa päädyssä HJK:n kannattajat puolestaan hajottivat kentän laidalla olleet mainosaidat ja yrittivät rynnätä kentälle. Kuvista kävi ilmi, että monella kentälle pyrkineellä oli kommandopipo päässään.

Kamppailu jouduttiin keskeyttämään noin seitsemän minuutin ajaksi. Keskeytyksen aikana kentälle saapui suuri ryhmä poliiseja mellakkavarusteissa ja useamman poliisikoiran kanssa.

Hyvästä ennakkovalmistautumisesta huolimatta katsomossa nähtiin kiellettyjä soihtuja ja paukkupommeja. Katsojia kiipesi mainosaitojen yli ja HJK:n fanipäädyssä olleet huppupäiset kannattajat yrittivät rynnätä kentälle sen jälkeen, kun HIFK:n fanit ensin polttivat HJK:n faneilta aiemmin varastamaansa fanilippua soihdulla.

– Vastaavia kommandopipoisia faniryhmiä on nähty maailmalla, yksittäisiä joskus Suomessakin, mutta ei aiemmin näin isona joukkona, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa tietää.

Ilmojen kylmetessä jokaisen katsojan tarkastaminen suurissa tapahtumissa hankaloituu merkittävästi verrattuna esimerkiksi keskikesän keleihin. Takin vuoriin tai muihin vaatekertoihin on helpompi piilottaa asioita kuin kevyisiin kesävaatteisiin.

VEIKKAUSLIIGA on jo useamman vuoden määritellyt myös selkeät säännöt katsojille siitä, miten katsomossa pitää käyttäytyä, ja mitä asioita otteluun ei saa tuoda.

Ostamalla pääsylipun katsoja sitoutuu sääntöjen noudattamiseen ja niitä rikkoessaan niissä määriteltyyn korvausvelvollisuuteen.

Stadin derbyn ennakkotiedotuksessa oli erikseen mainittu kielto käyttää tapahtumassa kasvot peittäviä päähineitä.

Kun sitten pelin aikana tietty mustiin huppareihin sonnustautunut ryhmä kaivoi kommandopipot esiin, poliisin ainoaksi tehtäväksi jäi varmistaa, etteivät naamioituneet huppupäät pääse kentälle.

MIKSI juuri kommandopipot nousivat esiin tässä pelissä? Se liittyi todennäköisesti aiempaan 6. elokuuta tapahtuneeseen varkauteen, jossa Bolt-areenan varastosta oli varastettu HJK-fanien kannatuslippuja.

Tämä oli etukäteen poliisien tiedossa ja se oli huomioitu ottelun riskianalyysissa.