Natalia Kuikka teki suomalaishistoriaa

Suomalaispelaaja Natalia Kuikan edustama Portland Thorns on voittanut Yhdysvaltain jalkapallon naisten pääsarjan NWSL:n mestaruuden. Portland kaatoi Washingtonissa yli 17 000 katsojan edessä pelatussa loppuottelussa Kansas Cityn maalein 2–0.

Portlandin ja Helmarien puolustaja Kuikka, 26, on ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on voittanut NWSL:n mestaruuden tai ylipäätään pelannut sarjan loppuottelussa.

Kuikka siirtyi Portlandiin vuonna 2021. Hiljattain hän allekirjoitti jatkosopimuksen Thornsin kanssa.

Suomalaistähti on kuulunut Helmarien avainpelaajiin pitkään. Viime kesänä hän oli mukana Suomen EM-joukkueessa, ja häntä pidetäänkin parhaana suomalaispelaajana.

Laitapuolustajan esitykset ovat keränneet paljon kehuja Pohjois-Amerikassa. ESPN hehkutti Kuikan kautta vakuuttavaksi, kun se kirjoitti Portlandin mestaruuden syistä.

Ottelun arvosanaksi Kuikka sai seitsemän.

Jose Mourinholta ei herunut tippaakaan sääliä HJK:lle 

Hetkeksi koko stadion hiljeni, sitten se räjähti huutoon.

David Browne tykitti käsittämättömän maalin 30 metristä aivan AS Roman yläriman alle. Hetken HJK juhli 2–2-tasoitusta. Pian se vietiin siltä.

HJK:n Malik Abubakari oli osunut vahingossa ja kevyesti Roman Bryan Cristanten kasvoihin edeltävässä kulmapotkussa.

– Säännöt ovat selvät. Joskus niistä pitää, joskus ei. Joskus kevyt astuminen jalkapöydälle tai kevyt käden osuma naamaan voi aiheuttaa tuollaisen tuomion. Tuomareilla on ohjeet ja sääntökirja, Mourinho sanoi.

VAR-tarkistus vei myös Romalta maalin avausjaksolla, kun Cristian Volpato oli kulmapotkutilanteessa paitsiossa ja häiritsi samalla HJK:n maalivahtia. Mourinho sanoi katsoneensa molemmat tilanteet jo videolta.

– Pysäytyskuva HJK:n hylätystä maalista on täysin selvä. Käsi osui selvästi Cristanten kasvoihin, portugalilaislegenda sanoi.

Brownen hylätty maali oli märkä rätti HJK:n kasvoille. Roomalaisjoukkue otti 2–1-voiton ja lähtee kamppailemaan Eurooppa-liigan jatkopaikasta viimeisellä kierroksella.

HJK:n europelit päättyivät.

Teemu Selänne lähtee mukaan uuteen aluevaltaukseen

Kiekkotähti Teemu Selänne perustaa uuden kiekkoliigan.

Suomalainen NHL-legenda on yksi uuden, USA:n länsirannikolle perustettavan junioriliigan perustajajäsenistä.

The Hockey News kertoo, että hankkeessa on mukana myös muita jääkiekkovaikuttajia ja liike-elämän taitajia. Osa heistä on ollut mukana NHL-bisneksissä.

Uuden junioriliigan tarkoituksena on täyttää jääkiekkokartan tyhjiö Kalifornian seudulla, jotta sikäläiset lupaukset voivat jatkaa kehittymistään kotimaisemissaan sen sijaan, että muuttavat muualle Yhdysvaltoihin tai Kanadan puolelle.

Selänne ja hänen kumppaninsa yrittivät ostaa aiemmin tänä vuonna Helsingin Jokerit tavoitteenaan nostaa se taksin SM-liigaan mutta eivät suunnitelmissaan onnistuneet.

Kokenut espanjalais­valmentaja hyppää Aston Villan ohjaksiin

Viime viikolla Steven Gerrardille potkut antanut Valioliigan Aston Villa tiedotti maanantaina, että Espanjan Villarrealissa valmentava Unai Emery ottaa joukkueessa ohjat marraskuun ensimmäinen päivä.

Aston Villa ei kertonut Emeryn sopimuksen pituutta eikä mahdollista siirtosummaa, jonka se maksaa Villarrealille sopimuksen purkamisesta.

Emery on Valioliigan seuraajille entuudestaan tuttu, sillä hän saapui Arsenalin päävalmentajaksi Arséne Wengerin siirryttyä valmennuspuuhista eläkkeelle. Valmentajan aika Tykkimiehissä jäi lopulta lyhyeksi, sillä hän sai potkut toisella kaudellaan.

Espanjalainen on kuitenkin ollut aivan omaa luokkaansa euroturnauksissa. Emery valmensi Arsenalin ensimmäisellä kaudellaan Eurooppa-liigan finaaliin, jonka pohjoislontoolaiset hävisivät lopulta Chelsealle.

Villarrealissa Emery onnistui voittamaan Eurooppa-liigan ja viemään viime kaudella Keltaisen Sukellusveneen aina Mestarien liigan välieriin saakka. Matkallaan neljän parhaan joukkoon Villarreal voitti Juventuksen ja Bayern Münchenin.

Emery on luotsannut urallaan Villarrealin lisäksi muun muassa Arsenalia, PSG:tä, Sevillaa ja Valenciaa.

Hän johdatti Sevillan kolmeen ja Villarrealin yhteen Eurooppa-liigan mestaruuteen. PSG:n Emery valmensi muun muassa kerran Ranskan mestariksi ja kahdesti cupin voittajaksi. Viime kaudella Villarreal eteni Emeryn komennossa Mestarien liigan välieriin saakka.

ASTON VILLA on pelannut Valioliigassa vaisuhkon alkukauden ja on kerännyt 12 pelistään 12 pistettä. Seura antoi viime viikolla potkut päävalmentajalleen Steven Gerrardille.

Anton Lundell huudatti kotiyleisöä välittömästi – nöyryytti maalivahtia lähes nollakulmasta

ANTON LUNDELL iski NHL-kauden avausmaalinsa New York Islandersin verkkoon, kun Florida Panthersin kotiottelua oli pelattu vain 39 sekuntia.

Lundell löi kiekon sisään riistettyään ensin päädyssä kiekon Adam Pelechiltä.

Lundellin ketjukaveri, hänen laitahyökkääjänään alkukaudella pelannut Eetu Luostarinen teki Floridan 2–0-johtomaalin myöhemmin avauserässä. Luostariselle maali oli kauden toinen.

Panthers taisteli lopulta niukan 3–2-voiton Islandersista.Viime kauden runkosarjavoittaja Florida on voittanut tällä kaudella neljä ottelua ja on NHL:n itälohkossa kolmantena.

FC Lahti säilyy Veikkausliigassa 

Mikä trilleri! FC Lahti säilytti paikkansa Veikkausliigassa myös ensi kaudeksi. Lahti voitti TPS:n kotonaan 2–1 liigakarsinnan toisessa osaottelussa.

Lahden juhlittu sankari oli puolustaja Teemu Penninkangas, joka iski ratkaisumaalin lisäajalla. TPS oli vain hetkeä aiemmin tasoittanut pelin.

Jatkoaikaa tai rangaistuspotkuja ei tarvittu, kun Alavudella jalkapallo-oppinsa saanut Penninkangas viimeisteli kulmapotkun jälkeisestä paluupallosta voittomaalin 2–1, kun pelikello näytti aikaa 90.45 eli ensimmäistä neljästä lisäaikaminuutista.

–  Kellossa oli vielä aikaa, joten liikaa ei voinut antaa keskittymisen herpaantua. Eihän tämä mikään hyvä kausi ollut, mutta nyt on loistava fiilis, herkisteli Penninkangas kauden viidennen maalinsa jäljiltä.

Lahti johti ottelua 78 minuutin ajan Altin Zeqirin rangaistuspotkumaalilla. TPS pääsi jo valmistautumaan ratkaisun viivästymiseen, kun Juri Kinnunen laukoi lukemat tasoihin 88. minuutilla.

Penninkankaalle ilta oli ikimuistoinen. FC Lahden kannattajat palkitsivat hänet ennen ottelua joukkueen kauden parhaana pelaajana.

Lahti jatkaa korkeimmalla sarjatasolla ja TPS Ykkösessä.

Sebastian Aholla mainio pisteilta, pohjusti venäläistähden hattutempun

Carolina Hurricanesin ykkössentteri Sebastian Aho osoitti jälleen syöttötaituruuttaan jääkiekon NHL:ssä.

Aho saalisti kolme syöttöpistettä Edmonton Oilersia vastaan.

Ahon avaussyöttö tavoitti Andrei Svetšnikovin, joka laukoi 1–1-tasoituksen ensimmäisessä erässä.

Oilers oli jo 4–2-johdossa, kun Aho yritti käynnistellä kiriä. Suoraan aloituksesta Aho jakoi kiekon tulikuumalle Svetšnikoville, joka laukoi suoraan syötöstä hattutempun itselleen. Venäläishyökkääjä ei ole jäänyt ilman pisteittä alkukauden neljässä pelissä.

Aho ja Martin Necas muodostivat kolmannessa erässä upean syöttökuvion ylivoimalla. Necas syötti siniviivan jälkeen Aholle, jonka tämä otti taitavasti haltuun. Aholla olisi ollut paikka vetää itse, mutta hän päätti vielä syöttää takaisin Necasille tyhjään maaliin.

Tehoillasta huolimatta Edmonton Oilers voitti ottelun 6–4. Connor McDavid ja Ryan Nugent-Hopkins tekivät molemmat tehot 1+3. Runsaslukuisessa suomalaisottelussa Aho rohmusi kaikki suomalaispisteet.

Aho on tehnyt kauden neljässä ottelussa seitsemän tehopistettä (2+5).

FC Lahti lähtee karsintaotteluiden kimppuun

Jalkapallojoukkue FC Lahti pelaa liigapaikastaan tällä viikolla.

Joukkue kohtaa torstaina Turun Palloseuran vieraskentällä ja sunnuntaina TPS tulee Lahden stadionille. Kaksiosaisen karsinnan yhteistulos ratkaisee, kumpi jatkaa liigassa ja kumpi Ykkösessä.

Joukkueen kannattaja Pasi Savitie ennakoi vaikean kauden jälkeen, että otteluista tulee tiukkoja.

Lahtelaiset hallitsivat avausjaksoa, ja Loorents Hertsi vei vieraat johtoon jakson puolivälissä. TPS tuli vahvalla otteella toiselle puoliajalle, ja Roope Pakkanen laukoi tasoitusmaalin 72. minuutilla. Albijon Muzacilla oli viime minuuteilla loistava paikka viedä kotijoukkue voittoon, mutta Antonio Reguero Lahden maalilla venyi huippupelastukseen.

– Ne ottelut ovat tiukkoja vääntöjä, joissa pienet asiat voivat ratkaista paljon. Periaatteessa minulla on luotto tähän joukkueeseen, että meidän pitäisi ne hoitaa, mutta tällä kaudella olisi pitänyt hoitaa monta muutakin asiaa.

FC Lahti putosi viimeksi vuoden 2010 kauden päätteeksi sarjatasoa alemmaksi Ykköseen, mutta nousi heti yhden kauden jälkeen takaisin liigaan.

Mikael Granlund häikäisi 

Jarmo Kekäläisen manageroima Columbus Blue Jackets otti yön NHL-kierroksen kauden avausvoittonsa. Vancouver Canucks kaatui jatkoajalla Vladislav Gavrikovin 4–3-maalilla.

Canucksille tappio oli historiallinen, sillä joukkue on johtanut useammalla maalilla jokaisessa neljässä ensimmäisessä pelissään. Silti seuralla ei ole vielä voittosarakkeessa yhtään merkintää. Mikään NHL-seura ei ole ennen tehnyt vastaavaa.

Tällä kertaa Canucks meni heti avauserässä 2–0-johtoon, mutta Kekäläisen kesän jättihankinta Johnny Gaudreau auttoi Blue Jacketsia nousemaan pinteestä 1+1 tehoilla. 9,5 miljoonan kausiansioita nauttiva jenkkihyökkääjä tasoitti pelin kolmannen erän puolessa välissä vanhanaikaisella.

Blue Jacketsin Patrik Laine loukkaantui kauden avausottelussa ja on sivussa 3–4 viikkoa kyynärpäävamman vuoksi.

Mikael Granlund oli tuttuun tyyliin Nashvillen hyökkääjien peliaikakuningas (22.17).

Hän alusti Predatorsin kaksi ensimmäistä maalia syötöillään, joista vielä näyttävämpi oli millintarkka lätty Filip Forsbergin 2–1-maaliin.

Aiemmin Granlund vapautti Cody Glassin maalintekoon siirretyn rangaistuksen aikana.

Jatkoajalla suomalaissentteri tarjosi riistollaan Duchenelle mahdollisuuden ratkaista, mutta kanukkitähti ei onnistunut maalinteossa. Niederreiter puolestaan ei onnistunut Eeli Tolvasen nappitarjoilusta.

Juuse Saros torjui 32 kertaa Nashvillen maalilla. Voittomaalikisan ainokaisen hänen selkänsä taakse teki Gabriel Vilardi.

GRANLUND nousi syötöillään suomalaisten pistepörssin jaetulle kakkospaikalle Dallasin Roope Hintzin kanssa.

Suomalaisia kenttäpelaajia on alkukauden aikana nähty NHL-kaukaloissa yhteensä 28. Heistä 23 on päässyt tehopisteille ja 14 on tehnyt vähintään kaksi pinnaa.