Mieletön temppu – Ässien maalivahti teki maalin!

Ässien ja TPS:n välisessä ottelussa nähtiin erikoinen ja harvinainen tilanne, kun Ässien ensimmäisessä erässä saama 1–3-kavennusmaali merkittiin maalivahti Niklas Rubinin nimiin.

Asia selittyy sillä, että TPS mokasi kiekon omaan maaliinsa siirretyn rangaistuksen aikana.

TPS:n Michael Dal Colle piti kiekkoa Ässien päädyssä, kun hän ahdistettuna päätyi keskialueen puolelle. Tässä vaiheessa Dal Colle lähetti kiekon omaa maaliaan kohti ilmeisesti tarkoituksenaan syöttää omille – TPS:n harmiksi ketään ei kuitenkaan ollut ottamassa syöttöä vastaan.

TPS pyöritti kiekkoa siirretyn rangaistuksen aikana, ja syöttö viivaan karkasi lopulta aina turkulaisten omaan kenttäpäätyyn ja maaliin saakka.

Ottelu päättyi Ässien 4–3-voittoon voittomaalikilpailun päätteeksi.

Pelé, 82, on kuollut

KOKO jalkapallomaailma muistelee Peléä, joka kuoli torstaina 82-vuotiaana. Brasiliassa kyse on maansurusta, joka läpäisee koko yhteiskunnan.

Rio de Janeirossa valkoinen Kristus Vapahtaja -patsas valaistiin kansallisvärein keltavihreäksi, ja Brasilian tv-kanavilta sekä päälehtien etusivuilta käytännössä katosivat muut aiheet.

– Kuolematon kuningas kuoli, tiivisti O Globo.

– Pelé todisti urheilun voiman ja veti kuuluisuuden rajat uusiksi, otsikoi Folha de São Paulo.

Brasilialaissuuruuden viimeiset vuodet olivat täynnä eri terveyshuolia, ja syksyllä 2021 häneltä leikattiin paksusuolen syöpä.

2022 loppusyksystä kävi ilmi, että Pelén syöpähoidot eivät toimineet odotetunlaisesti ja syöpä oli edennyt.

Pelé syntyi täysin erilaiseen maailmaan kuin missä nyt elämme. Toki toinen maailmansota ei häirinnyt elämää Brasiliassa lokakuussa 1940, mutta muuten tulevan supertähden lapsuus oli täynnä vastoinkäymisiä.

Hänelle jalkapallo tarjosi tien pois köyhyydestä ja turvattomuudesta, mutta tuskin hänkään ymmärsi, millaiselle tielle astuisi solmiessaan ensimmäisen ammattilaissopimuksen vain 15-vuotiaana.

Yhä tänä päivänä Pelé on synonyymi kaikkien taitavimmalle ja kirkkaimmin loistavalle jalkapalloilijalle. Vaikka maailma oli erilainen, kiiri Pelén maine joka kolkkaan.

Lionel Messin MM-kisoissa käyttämä huone muuttuu museoksi

Qatarin jalkapallon MM-kisojen voitto meni vaiherikkaan finaalipelin jälkeen Argentiinaan. Tämä tiesi kaikkien aikojen parhaaksi pelaajaksi kehutun Lionel Messin haaveen täyttymistä, sillä lähes kaiken mahdollisen voittanut supertähti pääsi viimein nostamaan maailmanmestaruuspystiä ilmaan.

Ymmärrettävästi kaikki haluavat osansa jalkapallon ykkösnimestä. Niin myös edelleen Qatarissa, sillä hänen käyttämästään dohalaisen yliopiston asuntolan huoneesta tehtiin pieni museo. Huoneeseen on tuotu tavaroita, kuten tohveleita ja pyyhkeitä, joita Messi on saattanut käyttää vierailullaan. Pöydältä löytyy myös kuppi, josta on nautittu argentiinalaisten suosimaa mate-juomaa. Näky on lopulta varsin arkinen, joka saattaisi jäädä satunnaiselta ohikulkijalta täysin huomiotta.

Huoneen muuttamisesta museoksi kertoi muun muassa marokkolainen jalkapallotoimittaja Achraf Ben Ayad.

Viiden tähden loistohotellin sijaan tulevat mestarit päätyivät yliopiston kampukselle käytännön syistä. Yhdysvaltalainen NBC kertoi majoitusvalinnan johtuneen asadosta, perinteisestä argentiinalaisesta grillauksesta, jota varten kampuksella oli tilaa.

Ilves tylytti Pelicansia – Petri Kontiolan huippuvire jatkuu

TAMPEREEN ILVES voitti Liigan illan ainoassa ottelussa Lahden Pelicansin maalein 2–0.

Henrik Haapala ja Dominik Masin tekivät tamperelaisisäntien maalit.

– Olimme parempi joukkue, Ilves-valmentaja Antti Pennanen summasi.

Petri Kontiola summasi kaksi syöttöpistettä. Hän on iskenyt joulukuun aikana kahdeksassa ottelussa tehot 2+10.

Marek Langhamer piti maalinsa puhtaana 21 torjunnalla.

– Tänään oltiin ytimessä. Saatiin paikkoja, maaleja ja voitto, Kontiola lausui C Morella.

– Tämä teki meille hyvää. Se on iso juttu, että oma pää pysyi puhtaana.

Marek Langhamerin nollapeli irtosi 21 torjunnalla.

Ilves nousi sarjataulukossa Tapparan kanssa tasapisteisiin, tosin kaksi ottelua enemmän pelanneena.

Pelicans jatkaa kakkosena, kolme pistettä tamperelaisten edellä.

Cristiano Ronaldo sai puolisoltaan ökylahjan – hintaa jopa puoli miljoonaa euroa

JALKAPALLOILIJA Cristiano Ronaldon myrskyisä syksy näyttää lopulta laantuneen. Kohujen keskellä koko syyskauden ja Qatarin MM-kisojen ajan ollut portugalilainen on vetäytynyt viettämään rauhallista perhejoulua.

Ronaldon kumppani Georgina Rodriquez julkaisi tapaninpäivänä Instagramissa videon perheen joulusta, mikä sisälsi melkoisen yllätyksen.

Videolla paljastuu, että Rodriquez hemmotteli jouluna miestään Rolls-Roycen luksusautolla.

Videolla Ronaldo viedään katsomaan piilossa ollutta ökyautoa ja lahjanauhaan kääritty auto saa Ronaldon häkeltymään.

Daily Mailin mukaan auto on Rolls-Roycen Phantom. Sen arvo on noin 285 000 euroa.

Ronaldo ei ilmeisesti odottanut moista lahjaa. Rodriguezin julkaisemalla jouluvideolla perhe käveli ulos ihmettelemään autoa.

Jalkapallotähti katsoi autoa hämmentyneen näköisenä ja nauroi epäuskoisena. Pian koko perhe kiipesi kyytiin autoon, johon laskettiin rättikatto päälle.

Perheen lahjat eivät olleet muutenkaan vaatimattomia, sillä Rodriguezin videolla joulukuusen edessä komeili läjäpäin luksusmerkki Louis Vuittonin lahjakasseja.

Argentiinassa syntynyt Rodriguez työskentelee mallina. Hänen varallisuudekseen on arvioitu noin 10 miljoonaa dollaria.

Argentiinan MM-vahdille vaaditaan kovaa rangaistusta

Emiliano Martinezin koppava käytös raivostuttaa Ranskassa.

Jänne katkesi viimeistään siinä vaiheessa, kun Argentiinan tähtivahti piteli mestaruusparaatissa sylissään Kylian Mbappéksi puettua nukkea.

Nyt Ranskan jalkapalloliiton puheenjohtaja Noel Le Graet puuttui Mbappén mollaamiseen. Sanomalehti Marcan mukaan puheenjohtaja kirjoitti Argentiinan jalkapalloliitolle kirjeen, jossa hän ilmoitti ivaamisen menneen liian pitkälle ja pyysi selvitystä asiasta.

Noel Le Graet, Ranskan jalkapalloliiton puheenjohtaja, kirjoitti Argentiinan kollegalleen kirjeen, joka sisälsi mielipiteitä voitonjuhlista.

– Minusta nämä eleet eivät olleet urheilukilpailuun sopivia. Minulla ei riitä tällaiseen käytökseen ymmärrystä, Le Graet sanoo Ouest-Francelle.

Ranskalainen poliitikko ja urheiluvaikuttaja Karl Olive ei tyydy pelkästään anteeksipyyntöön vaan toivoo vielä radikaalimpaa vastatoimea. Hän haluaa, että jalkapalloliitto Fifa harkitsisi ottavansa parhaan maalivahdin tittelin pois Martinezilta ja antavan sen toiselle, kertoo RCN.

Maalivahdin touhut ovat päätynyt puheenaiheeksi myös ministeritasolle. Ranskan talousministeri Bruno Le Maire haluaa, että Fifa aloittaisi tutkinnan Martinezin epäsoveliaasta käytöksestä.

– Mitä Fifa tekee? Urheilussa tärkeintä on reilu peli. Vastustajalle ja hävinneille täytyy osoittaa kunnioitusta, Le Maire kertoo ranskalaisen Sud Radion mukaan.

Martinez sai edustamaltaan joukkueeltaan Aston Villalta luvan juhlistaa maailmanmestaruutta tapaninpäivän Valioliiga-kierroksen yli. Päävalmentaja Unai Emery lupaa, että sankarivahti palaa kokoonpanoon vuoden ensimmäisenä päivänä, kun joukkue kohtaa Tottenhamin.

Suomalaistähti Noora Tulus joutui pelottavaan tilanteeseen kaukalossa

Ruotsin naisten jääkiekkoliiga SDHL:n pistepörssin kärkisijaa pitää nimissään Noora Tulus. Vantaalta kotoisin oleva Luleå HF:n hyökkääjä on nakannut jääkiekkosarjan ensimmäisellä puoliskolla tauluun 40 (17+23) tehopistettä 21 ottelussa.

Viisinkertainen Ruotsin mestari Tulus, 27, on ottanut harppauksen uuteen, tehollisesti parempaan suuntaan, josta tehopisteet ovat yksi osoitus.

– Aikaisemmin pidin itseäni enemmän pelinrakentajana. Moni tietää, että tykkään syötellä todella paljon, mutta nyt olen kehittynyt maalinteossa.

Viime kaudella suomalaishyökkääjä napsi runkosarjassa 43 tehopistettä ja oli joukkekaveriensa Petra Niemisen ja Jenni Hiirikosken jälkeen SDHL:n kolmanneksi tehokkain pelaaja. Tämän kauden ensimmäisellä puoliskolla Tulus on siis nakuttanut jo lähes saman verran pisteitä kuin viime kaudella yhteensä.

Ruotsissa naisten liigaan sallittiin tälle kaudelle laitataklaukset ensimmäisenä naisjääkiekkosarjana maailmassa.Taklaussääntö otettiin käyttöön tämän kauden alusta. Mitkä tahansa tällit eivät ole sallittuja Ruotsinkaan kaukaloissa. Samaan suuntaan tapahtuvat laitataklaukset ovat käytännössä niitä, joista pilli ei soi.

Kyseessä on tämän kauden kestävä kokeilu, mutta Tuluksen mukaan pelaajat ovat ottaneet muutoksen vastaan mielellään.

– Onhan siinä oma vivahteensa ja halutaan tuoda sitä kovuutta peliin. Huomasin, että sarjan ensimmäiset pelit olivat sellaisia, että haluttiin paljon taklata ja että se oli hauska juttu. Enää taklaamista ei tule paljoa mietittyä.

Toki äkkinäisistä ja vahvoista kontakteista voi aiheutua myös vaaratilanteita.

Joulukuun alussa Tulus taklasi Brynäsin pelaajaa karvaustilanteessa vasten vaihtoaitiota, kun vastustajan varavahti avasi vaihtoaition luukun.

– En tiedä, mitä vastustajan maalivahti ajatteli siinä kohtaa. Lensin kovalla vauhdilla vastustajan vaihtoaitoon. Onneksi mitään pahempaa ei sattunut. Oli se vaarallinen tilanne ja tuli sanottua pelin jälkeen haastattelussa vähän rajummin, Tulus kertaa.

SDHL on siis ainoa naisten jääkiekkoliiga, jossa laitataklaukset ovat sallittuja. Sen muistaminen kansainvälisissä peleissä on Tuluksen mukaan ajoittain hankalaa.

– Kansainvälisissä peleissä ei aina heti muista, että ei saa taklata. Ruotsin EHT:n ensimmäisessä pelissä piti muistutella itseäni, että ei saa pelata niin kovaa laitojen lähettyvillä.

Tässä on Cristiano Ronaldon uusi osoite

Cristiano Ronaldon tulevaisuutta on arvuuteltu talven aikana lähes taukoamatta. Nyt arvuuttelu näyttäisi kuitenkin viimein tulleen päätökseensä.

Espanjalaislehti Marcan mukaan Ronaldo on solminut saudiarabialaisen Al-Nassrin kanssa sopimuksen, joka on mittasuhteiltaan täysin järjetön.

Portugalilaisen mammuttimainen sopimus ulottuu peräti vuoteen 2030 asti. Ensimmäiset kaksi ja puoli vuotta hän viettää seurassa pelaajana, ja sen jälkeen lähettiläänä, joka auttaa Saudi-Arabiaa saamaan itselleen vuoden 2030 jalkapallon MM-kisat.

Öljyvaltio aikoo tehdä hakemuksen kisojen järjestämisestä yhdessä Egyptin ja Kreikan kanssa.

SAUDI-ARABIAN pääkaupungissa Riadissa kotiottelunsa pelaava Al-Nassr on yhdeksän pelatun kierroksen jälkeen saudiliigan kärjessä.

Vaikka Ronaldosta tulee Al-Nassr-sopimuksen ansioista maailman parhaiten palkattu urheilija, siirtoa ei voi pitää urheilullisesti kovin kutkuttavana.

Pienen tarinan kertoo sekin, että Al-Nassrin kotipeleissä on käynyt tällä kaudella Transfermarktin mukaan keskimäärin 15 393 katsojaa. Ronaldon edellisen seuran Manchester Unitedin katsojakeskiarvo ollut tänä syksynä 74 184.

RONALDO on edustanut aikuisurallaan Unitedin lisäksi, portugalilaista Sportingia, Real Madridia ja Juventusta. Hän on Mestarien liigan kautta aikain paras maalintekijä 140 osumallaan.

Valtava olutlasti päätyi ilmaisjakeluun

Jalkapallon MM-kisojen virallinen olutmerkki Budweiser joutui kokemaan pettymyksen Qatarissa. Lupauksista poiketen olutvalmistaja ei saanut myydä vapaasti alkoholillista versiotaan muslimimaan kisapaikoilla, mikä suututti myös monet kisoihin lähteneet jalkapallofanit.

Olutkielto tuli sen verran yllättäen ja myöhään, että Budweiser ehti panna juomat säilöön ja valmiiksi kuljetettavaksi. Kun tieto olutkiellosta tuli vain pari päivää ennen kisojen käynnistymistä, Budweiser päätti luoda turnaukseen kiintoisan porkkanan: mestaruuden voittava joukkue saa kaikki ylijääneet juomat.

El Deportivon mukaan oluet jaetaan ilmaiseksi mestarijoukkueen kotimaassa Argentiinassa. Ne toimitetaan maailmanmestaruusjuhliin liittyviin tapahtumiin ainakin Buenos Airesissa, Rosariossa ja Cordobassa. Ilmaisjakelussa olutta voivat saada 18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt.

Argentiina tunnetaan äärimmäisen intohimoisena jalkapallomaana. Ennen Qatarissa pelattuja kisoja se voitti edellisen kerran miesten maailmanmestaruuden vuonna 1986 Meksikossa. Tuolloin joukkueen johtohahmona oli vuonna 2020 edesmennyt Diego Maradona.

Tällä kertaa mestaruusjoukkueen suurimpana tähtenä tuikki 35-vuotias Lionel Messi.

Venäjälle kiusallinen tappio

Kansainvälisten kiekkokaukaloiden ulkopuolelle suljettu Venäjä järjesti viime viikonloppuna oman turnauksen samaan aikaan, kun Suomi, Ruotsi, Tshekki ja Sveitsi pelasivat EHT-turnausta Sveitsissä.

Perinteisesti EHT-lätkää on pelattu joulukuussa Venäjällä, mutta tällä kertaa Channel One Cupiin suostuivat vieraiksi vain Valko-Venäjä ja Kazakstan.

Venäjän maajoukkueen oli tarkoitus hurmata kotiyleisönsä Moskovassa voittamalla pienempiä kiekkomaita, mutta Venäjä kokikin turnauksen päätösottelussa sunnuntaina nöyryyttävän rankkaritappion Valko-Venäjälle (4–5).

– Kumpi näistä on loukkaavampi ja surullisempi? Olympialaisten tappio paljasti jälleen kerran kansainvälisen kiekkoilumme ongelmat, mutta silloin tiedossa oli uusia kansainvälisiä turnauksia, joissa voisi voittaa jotakin ja ratkaista ongelmia.

– Joulukuussa moisia mahdollisuuksia ei näy lähitulevaisuudessa.

Venäjä pelasi Moskovassa perinteisen turnauksen ja 3 vastaan 3 -jääkiekkoturnauksen Valko-Venäjää ja Kazakstania vastaan. Isäntämaa hävisi molemmat mittelöt.

– Surullista. Emme pystyneet voittamaan heikkoa turnausta, joka oli järjestetty vain meitä varten. Tappio ei olisi saanut tapahtua!