Argentiinalaistaituri teki monenlaista jalkapallohistoriaa

Lionel Messi on voittanut vuoden 2023 Ballon d’Or -palkinnon eli Kultaisen pallon.

Argentiinalainen pokkasi France Football -lehden jakaman arvostetun pytyn jo kahdeksatta kertaa urallaan. Se on enemmän kuin kenelläkään muulla.

Toiseksi äänestyksessä sijoittui Manchester Cityn norjalaistähti Erling Haaland. Kolmanneksi eniten ääniä keräsi PSG:n ranskalaishyökkääjä Kylian Mbappe. Neljäs oli Manchester Cityn belgialainen keskikenttäpelaaja Kevin de Bruyne.

Messi saapui juhlapaikalle vaimonsa ja lastensa kanssa.

Valinta oli jo kahdeksas: Messi on voittanut jalkapallomaailman himoituimman palkinnon vuosina 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021 ja 2023.

Messin kauden 2022–23 kruunasi maailmanmestaruus Qatarin kisoissa. Lisäksi hän ehti voittaan Ranskan mestaruuden PSG:n paidassa ennen siirtymistään Inter Miamiin.

Messi teki neljä historiallista tekoa maanantaina. Hän on ainoana pelaajana valloittanut tittelin kahdeksan kertaa, 36-vuotiaana vanhin Ballon d’Orin voittanut pelaaja ja samalla ensimmäinen Euroopan ulkopuolisessa seurajoukkueessa tittelin voittanut miespelaaja.

Lisäksi Messi on ensimmäinen pelaaja, joka on voittanut Kultainen pallo -pokaalin kolmessa eri seurassa.

Karmea näky: Valmentajan naama kivitettiin verille

RANSKAN jalkapallon pääsarjan Ligue 1:n ottelu Marseillen ja Lyonin välillä jätettiin pelaamatta sunnuntaina. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun Marseillen kannattajat olivat kivittäneet matkalla otteluun ollutta Lyonin linja-autoa.

Uutistoimisto AP kertoi, että Lyonin päävalmentaja Fabio Grosso sai rytäkässä vammoja päähänsä. Haavat tulivat rikkoutuneista ikkunalaseista.

Kuuluisa jalkapallotoimittaja Fabrizio Romano julkaisi Instagramissa kuvia loukkaantuneesta Grossosta. Julkaisuun oli kirjoitettu, että Grosso sai ensiapua vammoihinsa.

Ottelun piti alkaa kello 21.45, mutta matsia on nyt siirretty mellakoinnin vuoksi, sillä Grosso ja Lyonin pelaajat ovat järkyttyneitä tapahtuneesta.

Ranskan suurseuroihin lukeutuvan Lyonin kauden startti on ollut surkea. Joukkue majailee koko liigan jumbona. Se on kerännyt vain kolme tasapelipistettä yhdeksästä pelistä. Marseillekin keikkuu vasta sijalla yhdeksän.

Grosso hyppäsi Lyonin peräsimeen syyskuun puolivälissä. Tahti ei ole juuri muuttunut miehen alaisuudessa, sillä neljän pelin saldo on yksi tasuri ja kolme tappiota.

Italialainen Grosso nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2006 MM-kisoissa, kun hän laukoi MM-finaalin ratkaisevan rankkarin sisään Ranskaa vastaan.

Helmarit hallitsee Kansojen liigan otteluitaan haluamallaan tavalla

SUOMEN naisten jalkapallomaajoukkue on aloittanut murskaavasti Kansojen liigan kolmella perättäisellä voitolla. Syyskuussa Suomi voitti Slovakian Turussa, sitten Romanian vieraskentällä ja perjantaina kaatui Kroatia Töölössä Bolt-areenalla maalein 3–0.

Palloliitto teki naisten maajoukkueen 50 vuoden historiaa juhlistavasta ottelusta erityisen tapahtuman, joka veti yleisöä hienosti. Paikalla oli yli 7 000 henkeä. Se on Helmarien uusi yleisöennätys arvokisojen ulkopuolella.

Perjantain voitolla Suomi otti ison askeleen kohti lohkovoittoa ja nousua Kansojen liigan A-liigaan, jossa pelaavat Euroopan parhaimmat maajoukkueet.

Naisten futis on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten vuosien aikana. Peliaika 50 vuotta sitten Suomen ensimmäisessä maaottelussa oli 2×30 minuuttia.

– Onhan se lähtenyt viime vuosina todella isoon kasvuun, kun isot eurooppalaisseurat ovat panostaneet myös naisten joukkueisiin. Samalla näkyvyys on lisääntynyt. Lähestymme resurssien ja ammattimaisuuden puolesta pikkuhiljaa jo miesten tasoa.

HJK sai karmean selkäsaunan Saksassa

KONFERENSSILIIGAN kolmannessa lohko-ottelussa HJK karmean löylytyksen, kun Eintracht Frankfurt voitti maalein 6–0 HJK:n Frankfurtissa.

HJK aloitti todella vahvasti Konferenssiliigan ottelunsa Eintracht Frankfurtia vastaan.

Euroveteraani Perparim Hetemaj riisti Saksan maajoukkueessakin esiintyneeltä toppari Robin Kochilta pallon jo viidennellä peliminuutilla.

Frankfurt meni 2–0-johtoon 27. minuutilla, kun Robin Koch ohjasi pallon maaliin kotijoukkueen kolmannesta kulmasta Perparim Hetemaj’n estelyistä huolimatta.

Ja puolen tunnin kohdalla Omar Marmoush teki 3–0-johtomaalin sen jälkeen, kun HJK-topparit olivat blokanneet kaksi ensimmäistä laukausyritystä.

Ensimmäisen puoliajan lisäajalla Frankfurt teki vielä neljännen maalin kulmapotkusta, kun Tuta puski pallon maaliin.

55. minuutilla Ellyes Skhiri lisäsi kotijoukkueen johdon lukemiin 5–0. Dina Ebimbe iski 6–0-loppulukemat minuutti ennen täyttä aikaa.

HJK:lla on toistaiseksi kahdesta Konferenssiliigan lohkopelistä yksi piste, jonka se ansaitsi vierastasapelillä Skotlannin Aberdeenissa. HJK oli ennen torstain ottelua tehnyt kahdessa ottelussa kolme maalia ja päästänyt neljä maalia.

Brysselin terroristi etsi Ruotsin joukkueen hotellia

RANSKAN poliisi on pidättänyt neljä henkilöä epäiltynä osallisuudesta Brysselin viime viikon terroristi-iskuun, kertoo ranskalaislehti Le Parisien.

Kaksi ruotsalaista jalkapallokannattajaa sai surmansa viime maanantaina, kun Abdesalem Lassaoued avasi tulen Belgian pääkaupungissa. Taksilla liikkuneet ruotsalaiset olivat matkalla Belgian ja Ruotsin väliseen EM-karsintaotteluun. Taksinkuljettaja haavoittui iskussa.

Ruotsalaisia jalkapallokannattajia veritekonsa kohteeksi tietoisesti etsinyt terroristi menehtyi poliisin luoteihin seuraavana päivänä.

Le Parisien uutisoi, että Lassouedin kanssa samasta tunisialaiskaupungista kotoisin oleva henkilö oli soittanut pitkäaikaiselle ystävälleen päivää ennen iskua. Jalkapallo-ottelusta keskustellut ampuja oli yhdessä vaiheessa kysynyt häneltä neuvoja Ruotsin maajoukkueen hotellin etsimisessä. Pariisin alueella asuva tuttava kehotti kaivamaan vastausta netistä.

Miehet keskustelivat puhelimitse myös tunnin jälkeen iskuista. Ystävä oli soittanut ampujalle, kun hän näki tämän kasvot uutisissa. Pari minuuttia kestäneessä puhelussa Lassoued oli lähteen mukaan myöntänyt olevansa hyökkäyksen takana.

Torstaina pidätetty mies kiistää osallisuutensa veritekoon.

Muut pidätetyt henkilöt löydettiin niin ikään Ranskasta. Nantesista löydetty epäilty oli saanut ampujan tekemän uhkailuvideon haltuunsa ennen iskua.

Harry Maguire nousi yllättäen Manchester Unitedin sankariksi

Manchester Unitedille tiistainen Mestarien liiga -ottelu ei ollut pelkästään pakkovoiton paikka.

Matsi Tanskan mestari FC Københavnia vastaan oli toki elintärkeä Unitedin eurohaaveiden kannalta, mutta sen urheilullinen panos jäi kuitenkin sir Bobby Charltonin jäähyväisten jalkoihin.

Seurahistorian suurin menehtyi lauantaina 86-vuotiaana. Jo ennen ottelun alkua toimitusjohtaja Richard Arnold kävi laskemassa seppeleen sir Bobbyn paikalle. ”Loved, Adored, Never Forgotten” (Rakastettu, ihailtu, ei koskaan unohdettu) luki sen surunauhassa.

Manchesterilaisjoukkueen 1–0-voitossa FC Kööpenhaminasta yllätyssankareita olivat puskumaalin tehnyt keskuspuolustaja Harry Maguire ja rangaistuspotkun torjunut kamerunilaisvahti Andre Onana.

Illan ainoa maali nähtiin 72. minuutilla, kun paljon kritisoitu Maguire puski pallon maan kautta sisään Christian Eriksenin poikittaissyötöstä.

Onana torjui kädellään lisäjalla, 90+8 minuutilla Jordan Larssonin laukoman rangaistuspotkun. Ottelu päättyi heti ra

– Teen vain työtäni. Me olemme Manchester United, olemme iso seura, meidän pitää jatkaa nyt samalla tavalla, kesällä 47 miljoonalla punnalla Unitediin hankittu Onana summasi.

Joonas Rantanen Ilveksen päävalmentajaksi

Veikkausliigan Tampereen Ilvestä luotsaa ensi kaudella Joonas Rantanen. Seura tiedotti uudesta päävalmentajastaan maanantaina.

36-vuotias Rantanen on työskennellyt pitkään HJK:n organisaatiossa. Viimeiset kaksi kautta hän on kuitenkin valmentanut Ykkösessä pelaavaa Gnistania.

Ilves ja Rantanen tekivät sopimuksen viime viikon alussa, ja Ilveksessä Rantasen sopimuksesta kerrottiin sisäisesti viime viikolla, lähteet kertoivat Sanomalle.

– Olen erittäin iloinen ja otettu valinnasta tähän tehtävään. Ilves on perinteinen ja iso seura, jolla on valtava potentiaali tulla entistä paremmaksi. Keskusteluiden pohjalta minulle on tullut hyvä vaikutelma ihmisistä ja organisaatiosta. Yhteisöllisyys on itselleni tärkeä asia ja näen, että se on jo Ilveksessä vahva. Olosuhteet ovat Tammelan stadionin myötä huipputasolla, ja niistä meidän on myös tehtävä selkeä kilpailuetu, Rantanen kommentoi seuran tiedotteessa.

– Nyt keskittyminen on Gnistanin viimeisissä otteluissa ja haemme kaudelle hienoa päätöstä. Sen jälkeen on aika tarttua innolla uuteen tehtävään Ilveksen päävalmentajana.

RANTANEN saa seurakseen Ilveksen valmennusryhmään kolmen vuoden jatkosopimuksen tehneen Joni Lehtosen, Pasi Tuutin, fyysisen valmentajan Heli Rekimiehen ja maalivahtivalmentajan Marko Pirilän.

Rantasen uusi tukijoukko valmensi Ilvestä viime kaudella, joka huipentui Lehtosen johdolla Suomen cupin voittoon. Näin Ilves pääsee aloittamaan ensi kauden ja ajanjakson uudella Tammelan stadionilla kotimaisen liigakauden lisäksi europeleissä.

Lauantaina kuollutta Bobby Charltonia pilkattiin törkeästi

Manchester Unitedin ja Englannin maajoukkueen historian suurimpiin pelaajiin lukeutuneen Sir Bobby Charltonin kuolema on koskettanut jalkapalloilevaa maailmaa.

Charlton oli 86-vuotias. Hänen perheensä kertoi Charltonin ”menehtyneen rauhallisesti lauantain varhaisina tunteina”. Charltonilla oli diagnosoitu dementia vuonna 2020.

Charlton pelasi Manchester Unitedissa 758 peliä ja teki 249 maalia. Seurasta vain Wayne Rooney ja Ryan Giggs ovat ylittäneet Charltonin maalimäärän. Maajoukkueessa Charlton pelasi 106 ottelua ja osui 49 kertaa.

Itsekin Manchester Unitedissa ja Englannin maajoukkueessa mainetta niittänyt David Beckham kertoi Instagramissa, että sai Charltonin ansiosta mahdollisuuden pelata Unitedissa.

Beckham sai toiseksi nimekseen Robert, josta Bobby on kutsumanimi. Hän pelasi juniorina Sir Bobby Charltonin jalkapalloakatemiassa.

Bobby Charlton kuoli lauantaina 86 vuoden iässä. Lähes koko uransa Manchester Unitedissa pelannut legenda oli voittamassa Englannille MM-kultaa kotikisoissa 1966.

JALKAPALLON Englannin Valioliigaa johtava Manchester City tuomitsee kannattajiensa törkeät pilkkalaulut englantilaisen jalkapallon legendaa Sir Bobby Charltonia kohtaan.

Joukko Cityn kannattajia osoitti tyylitajun puutetta lauantain kotiottelussa Etihad-stadionin uumenissa herjaavaa ”Bobby’s in a box” eli Bobby on arkussa -laulullaan.

Argentiinan MM-voittaja kärysi dopingista

JALKAPALLON maailmanmestari Alejandro Darío Gómez eli Papu Gómez on jäänyt kiinni dopingtestissä, kertoo espanjalaismedia Relevo.

Gómezin, 35, kerrotaan kärähtäneen dopingtestissä Espanjan Sevillassa viime marraskuussa.

Relevon mukaan argentiinalainen Gómez on määrätty kahden vuoden pelikieltoon.

Argentiinalainen epäilee positiivisen testituloksen johtuvan lääkesiirapista, jota hän otti ennen MM-turnausta. Lääkesiirappi oli tarkoitettu hänen lapsilleen. Gomez ei kysynyt aineen käytöstä seuran lääkäreiltä etukäteen.

Viime kaudella Gomez pelasi vielä Espanjan liigan Sevillassa, joka oli kuukausien ajan tietoinen lääketapauksesta. Kahden vuoden kilpailukielto napsahti kuitenkin vasta tällä viikolla.

Sevillan oli vaikea löytää Gomezille uutta seuraa kesällä, sillä muut joukkueet eivät halunneet ottaa riskiä mahdollisesta dopingpannasta. Niinpä Sevilla purki keskikenttäpelaajan sopimuksen, joka olisi jatkunut vielä tämän kauden.

Gomez siirtyi syksyllä Italian liigan Monzaan, jossa hän kuitenkin ehti pelata vain kaksi ottelua.

Miro Heiskanen latasi kovat pisteet

Miro Heiskanen oli ottelun hahmo, kun Dallas Stars kukisti Anaheim Ducksin 3–2.

Roope Hintzin ja Joe Pavelskin maaleihin syöttöpisteen saanut suomalainen teki vierasjoukkueelle onnekkaan voittomaalin kolmannessa erässä. Heiskanen ratkaisi ottelun, kun kiekko pomppi kimposi Ducks-rysään nousun päätteeksi syöttöyrityksestä.

Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Heiskanen tehtaili näin kauden ensimmäiset pisteensä tehoin 1+2.

Kovassa iskussa oli myös Mikko Rantanen, joka nappasi kaksi syöttöpistettä Coloradon Avalanchen kaataessa Chicago Blackhawksin 4–0.

Neljään otteluun saldon 3+4 tehnyt Rantanen on NHL:n pistepörssin kärkikahinoissa. Enemmän pisteitä ovat keränneet vain Vancouverin Elias Pettersson (1+7) ja Detroitin Alex DeBrincat (5+3).