Yhdysvallat suututti Iranin tempauksellaan MM-kisoissa

Yhdysvaltojen jalkapalloliitto julkaisi sosiaalisen median kanavillaan kuvia, joissa Iranin lipusta oli poistettu islamilaisen tasavallan symboli.

Jalkapalloliitto julkaisi kuvia muun muassa jalkapallon MM-kisojen B-lohkon tilanteesta.

Normaalisti lipun keskellä sijaitsevassa symbolissa on neljä puolikuuta, joiden keskellä on miekka. Tätä ei näkynyt Yhdysvaltojen jalkapalloliiton julkaisuissa, mikä on nostattanut maiden välille lisää jännitteitä.

Iranilainen epävirallinen Tasnim-uutistoimisto väittää, että Iran olisi valittanut asiasta Kansainvälisen jalkapalloliiton eettiseen komiteaan.

Muun muassa Yahoon artikkelin mukaan iranilaiset kannattajat olisivat myös kritisoineet Yhdysvaltojen julkaisuja sosiaalisessa mediassa.

– Julkaisemalla vääristyneen kuvan Iranin lipusta, Yhdysvaltojen jalkapallomaajoukkue rikkoo Fifan sääntöä, josta 10 ottelun pelikielto on sopiva rangaistus.

– Yhdysvallat pitäisi pitäisi potkia ulos kisoista, julkaisussa jatketaan.

Iranissa on osoitettu mieltä jo yli kahden kuukauden ajan maan hallintoa vastaan. Mielenosoitukset leimahtivat käyntiin sen jälkeen, kun 22-vuotias Mahsa Amini menehtyi jouduttuaan siveyspoliisin pahoinpitelemäksi.

Iranissa toimivien ihmisoikeusaktivistien mukaan mielenosoituksissa on kuollut ainakin 450 ihmistä ja yli 18 000 on pidätetty.

Iranin kuohunta on näkynyt myös MM-kisoissa Qatarissa. Maan pelaajat pysyivät hiljaa kansallislaulun ajan ensimmäisessä ottelussaan Englantia vastaan.