Suomalaisille jalkapallonuorille tulossa radikaali muutos

Palloliitto julkaisi päivitetyt ohjeistukset puskemiseen. Dramaattisin muutos koskee jalkapallojunioreita, joille puskemista ei suositella enää lainkaan

Palloliiton julkaisemien uusien suositusten tarkoituksena on ehkäistä päävammojen syntyä. Keskustelu puskemisen terveyshaitoista on ollut vahvasti esillä jo vuosia.

Palloliitto suosittelee, ettei jatkossa alle 10-vuotiaille tehtäisi puskemisen harjoittelua jalkapallolla lainkaan. Sitä vanhemmille ikäluokille puskuharjoituksia voidaan järjestää harkiten kevyemmällä pallolla.

Jopa aikuisten puskuharjoituksia tulisi tehdä vähäisiä määriä eikä liikaa yhdellä kertaa.

VALIOKUNNAN puheenjohtaja Tommi Vasankari kertoo ohjeistuksen perustuvan tämänhetkiseen tutkimustietoon sekä muiden maiden ohjeisiin aiheesta.

– Nyt annettavat Palloliiton suositukset pääpeliin liittyen ovat hyvin maltillisia ja niissä on huomioitu myös se, että ne palvelevat peliä ja pelaajakehitystä, hän sanoo.

Jalkapallon mahdollisia terveys- ja dementiariskejä on pyritty aiemmin vähentämään muun muassa Englannissa ja Skotlannissa.

Englannin jalkapalloliitto päätti viime vuoden heinäkuussa, että pallon puskeminen päällä kielletään kaikkien alle 12-vuotiaiden otteluissa kaudella 2022–2023.

Skotlannin jalkapalloliitto kielsi puskemisen alle 12-vuotiailta jo tammikuussa 2020.

NOTTINGHAMIN yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan entisillä jalkapalloilijoilla on lähes 3,5 kertaa todennäköisemmin hermostoa rappeuttavia sairauksia kuin verrokkiryhmällä ja heillä on suurempi riski saada dementiadiagnoosi.

Skotlannissa julkaistiin vuonna 2019 tutkimus, jossa selvinneet asiat ovat täysin linjassa englantilaistutkimuksen kanssa.