tämän vuoksi suurmaat riepottelevat Suomea

Saksa–Tanska 4–0, Ranska–Italia 5–1, Englanti–Norja peräti 8–0. EM-kisoissa on nähty yllättävänkin murskaavia tuloksia, kun mestarisuosikkien joukkoon kuuluvat maat ovat murjoneet niin sanottuja seuraavan korin maita rumasti.

Samaiset maat Espanjalla höystettynä ovat myös niitä, joissa naisten jalkapalloon on viime vuosina satsattu enenevissä määrin paljon rahaa. Uefan seurarankingin perusteella Euroopan neljä parasta sarjaa ovat Ranska, Saksa, Espanja ja Englanti.

Kansainvälinen naisfutis on murroksessa, jossa yleinen kiinnostus kasvaa ja parhaisiin sarjoihin pystytään houkuttelemaan aiempaa suuremmilla palkoilla pelaajia.

Yle Urheilun asiantuntija, HJK:ta Kansallisessa liigassa valmentava Jonne Kunnas näkee, että kuilu kärkimaiden ja muiden välillä on kasvamassa entisestään, kun huippupelaajat kasaantuvat parhaisiin sarjoihin. Hän muistuttaa kuitenkin, että yksittäiset ottelut eivät kerro koko totuutta.

– Jos mietin Norjan kokoonpanoa, se on huonompi kuin Englannilla, mutta suurin osa pelaajista pelaa ihan samoissa sarjoissa. 8–0 ei kerro kaikkea. Tasoero huipun ja muiden välillä kasvaa, kun suurissa maissa satsataan ja taloudelliset resurssit sekä pelaajamassa ovat suurempia, Kunnas toteaa.

Kansainväliset jättibrändit ovat satsanneet naisfutikseen viime vuosien aikana merkittävällä tavalla, ja esimerkiksi FC Barcelona on maajoukkuepelaajineen jyrännyt Espanjan mestaruuteen neljästi peräkkäin.

Viime vuonna seura juhli Mestarien liigan voittoa, ja viime keväänä ”Blaugrana” rikkoi kahdesti kaikkien aikojen yleisöennätyksen. Kotipeleissä Real Madridia ja Wolfsburgia vastaan Camp Noulle saapui yli 91 000 katsojaa.

Vaikka kärkimaat menevät kovaa, monien maiden mukaan lukien Suomen parhaat pelaajat pelaavat parhaissa sarjoissa. Se mahdollistaa Kunnaksen mukaan myös tulevaisuudessa sen, että yllätykset ovat arvokisoissa mahdollisia.

– Uskon, että asetelma tulee muuttumaan niin, että jos näissä kisoissa on puhuttu lukuisista mestarisuosikeista, niiden määrä tulee kapenemaan. Se ei silti poista mahdollisuutta menestyä jatkossakin, kun paras avauskokoonpano on kunnossa ja pelaajat pelaavat oikeissa sarjoissa ja seuroissa.

SUOMEN pelit EM-lopputurnauksessa päättyvät alkulohkoon. Ilta-Sanomat perkasi jalkapalloasiantuntija Marko Rajamäen kanssa Helmarien turnauksen kahden ensimmäisen ottelun annin.

Analyysi on tyly. Suomi jäi jyrän alle, koska vastustajan ei tarvinnut kunnioittaa Suomea.

Sekä Espanja että Tanska prässäsivät Suomea ylhäältä aiheuttaen kiireen tunteen, josta suomalaisilla ei ollut työkaluja selviytyä.

– Vastustajan kannattaakin pelata noin, koska Suomi ei pysty satuttamaan vastustajaa, Rajamäki avaa.

– Sen takia Espanjan ja Tanskan puolustuslinjojen selustassa oli tilaa, koska he uskalsivat laittaa painetta Suomelle. He luottivat, että Suomi ei pysty yksilötasolla tai kombinaatiopelaamisella satuttamaan heitä, Rajamäki jatkaa.